PUBLICITAT

Els comuns reclamen més guies turístics per a l'estiu

  • Els cònsols alerten que alguns monuments es poden quedar sense guia
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una guia explica als turistes l'església de Sant Miquel d'Encamp. Foto: TONY LARA

Els cònsols de les set parròquies, mitjançant una carta que trametran al Ministeri de Cultura, volen demanar que es prevegi la contractació de guies eventuals d'estiu per als monuments i esglésies, ja que els comuns no poden continuar assumint aquesta despesa i consideren que és competència del Govern, segons va informar l'ANA. La cònsol menor de Canillo, Mònica Bonell, va explicar que en el cas d'aquesta parròquia el Santuari de Meritxell es podria quedar sense guia si el Govern no n'assumeix la despesa. Amb la carta els cònsols també volen expressar el seu malestar pel fet que els horaris dels museus nacionals no estan en concordança amb les èpoques de màxima afluència de turistes.

La carta té com a objectiu posar de manifest les problemàtiques que a nivell comunal s'han detectat en la gestió dels museus. En primer lloc, lamenten l'excés de variacions que tenen els horaris d'aquests espais i creuen que haurien de ser més «constants», per poder-los conèixer amb la suficient antelació per incloure'ls als díptics i catàlegs turístics.

Bonell va manifestar que els horaris dels museus canvien massa al llarg de l'any i «no guarden relació amb les èpoques de màxima afluència turística». En aquest sentit va lamentar que en el pont de la Puríssima, «els museus que depenen del Govern estaven tancats» perquè no obren ni els diumenges ni els dilluns, així com els festius de calendari. En canvi, els mandataris comunals creuen que els museus haurien d'estar oberts els caps de setmana i els festius, coincidint amb una major afluència de visitants. A més consideren que haurien d'estar amb concordança amb els horaris que tenen els museus gestionats pels comuns i amb els de les oficines de turisme.

Bonell va afegir que els espais museístics haurien de tenir una gestió turística, ja que sembla com si els museus es gestionessin a part, «quan ens fem un fart de reclamar i de dir que són un dels atractius turístics d'Andorra, i després, ni els horaris s'adapten als turistes, ni oferim l'atenció que requereixen els visitants», va dir Bonell.

Precisament pel que fa a aquest darrer punt, la carta adreçada a Cultura també alerta que els comuns no poden continuar assumint el cost dels eventuals d'estiu que atenen els visitants dels monuments i esglésies, i que es tracta d'una despesa que ha d'anar a càrrec del Govern.

MERITXELL, SENSE GUIA/ Bonell va indicar que hi ha parròquies que no estan disposades a assumir més aquesta despesa, com és el cas de Canillo, però que hi ha comuns que ho seguiran pagant perquè no es poden permetre deixar sense guies les esglésies i monuments, per molt que depenguin del Govern, com és el cas de la Massana i Sant Julià de Lòria.

El Comú de Canillo, però, no cedirà més la persona de la caseta de turisme de Meritxell perquè faci de guia al Santuari. A més, considera que aquest hauria de tenir una formació més àmplia per fer aquesta tasca.

De fet, segons Bonell, Patrimoni Cultural té una partida destinada a tal efecte, però només arriba per cobrir el personal de l'oficina nacional i el bus turístic. Bonell es va mostrar optimista pel fet que el ministre de Turisme, Claudi Benet, durant una reunió del consell d'administració d'Andorra Turisme, es va comprometre que ho assumiria aquesta entitat si no hi havia diners a Cultura.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT