PUBLICITAT

Andorra, dins la tendència mundial que duplica les xifres d'obesos

  • Un estudi assegura que el Principat és un dels quatre països occidentals amb més casos de colesterol alt
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una dona amb sobrepès camina per una via pública. Foto: JEFF J MITCHELL / GETTY IMAGES

L'obesitat a nivell mundial s'ha duplicat en les darreres tres dècades, segons constata la revista especialitzada The Lancet, a partir dels resultats de tres estudis partint de 191 països i dirigits per investigadors del Col·legi Imperial de Londres i l'Escola de Salut Pública de Harvard a Boston. Partint de les xifres que constata el propi estudi, així com les de l'Enquesta Nacional de l'Alimentació i la constatació diària del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes d'Andorra, el Principat es troba dins d'aquesta tendència a l'augment casos de persones obeses en el doble. A més, el país supera la mitjana mundial de l'Índex de Massa Corporal (IMC), l'indicador del greix corporal d'una persona.

L'IMC s'utilitza per conèixer si la persona es troba en una de les categories de pes que poden comportar problemes de salut, tal i com va explicar Katia Durich, la presidenta del Col·legi de Dietistes d'Andorra. Un índex per sobre de 25 és considerat com a sobrepès. L'estudi assegura que al 2008 l'IMG mitjà mundial es va situar en 23,8 pels homes i en 24,1 per les dones. Les dades més recents al Principat, i que daten del 2004, situen la mitjana dels homes en un índex de 26 i la de les dones en 24,95. I tenint en compte, tal i com constaten des del col·legi, que les dades han augmentat els darrers anys, aquesta xifra pot ser lleugerament superior actualment.

A més d'obesitat, un consum calòric més elevat del que l'organisme necessita pot derivar també en un augment del colesterol a la sang. En aquest sentit, la revista The Lancet situa Andorra en el panorama mundial. Segons asseguren, Alemanya, Groenlàndia, Islàndia i Andorra són els països occidentals amb el colesterol més alt, amb una mitjana de sèrum de colesterol total al voltant dels 5,5 mmol/l. Durich va manifestar al respecte que aquest índex elevat pot venir determinat «per un sedentarisme excessiu al nostre país, ja que el 90% de la població andorrana camina menys de deu minuts diaris», a més de l'augment del consum de plats precuinats i congelats, més rics en greixos saturats. I també la crisi condicionat l'obesitat, «la gent consumeix menys peix pel seu preu elevat i en canvi consumeix més restauració del tipus fast-food pel preu atractiu que presenten», va exposar la dietista.

Malgrat tot, Durich va voler deixar constància que cal separar el colesterol bo i dolent (l'enquesta de The Lancet els inclou els dos). Aquest aspecte podria influenciar en el fet que Andorra figuri a aquesta llista, de la mateixa manera que hi són Groenlàndia i Islàndia, «on el consum de peix blau és molt elevat i on segurament tenen xifres de colesterol alt és per l'alt índex de colesterol bo (HDL) provinent de la seva alimentació», va exposar la dietista.

No obstant això, el fet que a Andorra cada vegada hi ha més persones obeses és una realitat que és constatada també pel fet que augmenten les malalties cardiovasculars relacionades amb una mala alimentació, una situació que també afecta als infants: «notem un increment de dislipèmies (alteracions de greix en la sang, com és el cas del colesterol) en els nens», va informar Durich.

sense canvis a curt termini / Actualment hi ha més de 502 milions de ciutadans al món que pateixen obesitat, 205 milions dels quals homes i 297 dones. O el que és el mateix, una de cada deu persones és obesa.

En el cas andorrà no es disposa de xifres exactes (eren un 13% del total de la població al 2004), però des del col·legi asseguren que el nombre d'obesos es mantindrà els propers anys, «Notem una estabilització, és a dir, no creiem que augmentin molt més els casos a partir d'ara», va manifestar Durich, que va exposar que les campanyes institucionals i el treball de la pròpia indústria alimentària permet que «no anem a més». Però no serà fins «d'aquí cinc o deu anys» que la situació començarà a redreçar-se i els casos baixaran», va assegurar la dietista, gràcies al treball de conscienciació que s'està efectuant a les noves generacions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT