PUBLICITAT

El Govern desacredita el projecte d'energia hidràulica i eòlica d'AESE

  • López el titlla de massa «optimista» i recorda que la llei no permet iniciatives privades d'aquesta magnitud
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els integrants de la Taula de l'energia en un moment de la reunió celebrada ahir. Foto: SFG

La Taula de l'energia, integrada pel Govern, els comuns i FEDA, es va reunir ahir per fer balanç del seu primer any d'activitat. A més d'analitzar la totalitat d'accions realitzades per afavorir l'estalvi energètic i la sostenibilitat, la Taula va avaluar la viabilitat del projecte que vol impulsar l'Associació d'Entitats del Sector Energètic (AESE) aquest mateix any, i que preveu la instal·lació de 22 centrals hidroelèctriques i dos parcs eòlics, a més de la creació de al voltant de 1.000 llocs de treball directes. Aquestes estimacions, emparades per dos estudis d'empreses especialitzades foranes, van ser desacreditades ahir per l'Executiu i definides com a «excessivament optimistes», segons va manifestar el ministre d'Economia i Finances, Pere López.

El ministre, que a la vegada és el president del consell d'administració de FEDA (la qual té actualment la potestat única per desenvolupar projectes d'aquestes dimensions), va assegurar que la Taula està «preocupada» per l'exposició efectuada per AESE, «una entitat amb capital privat que només té competències per a la distribució d'energia», va voler recordar. López va manifestar que l'aprofitament dels recursos naturals «és competència exclusiva de l'Estat» i en aquest sentit va recalcar que la legislació actual no permet d'altres propostes privades «ni preveiem canvis a la llei a curt termini».

El Govern, partint també de l'opinió dels tècnics de FEDA relacionats amb les energies renovables, considera que les previsions de producció d'energia al país, que superarien el 50% de la consumida segons AESE, a més de la creació d'un miler de llocs de treball, no són creïbles. «Aquests nivells no els podem assolir actualment», va assegurar López, que va reclamar més prudència a l'associació.

El ministre va recordar que la legislació actual preveu la producció privada d'energia, però en quantitats petites (una potència màxima de 500 kW), que en el cas d'AESE seria insuficient ja que plantegen una producció pròpia del 37% dels 600.000 MWh que actualment es consumeixen al país durant l'any.

EL RESUM D'UN ANY / A més d'avaluar l'estudi, els integrants de la Taula van fer balanç ahir del seu primer any d'activitat. López va recordar que es partia «pràcticament de zero» i que des de les administracions s'ha avançat molt pel que fa a l'aposta per les energies renovables i a l'estalvi energètic. El titular d'Economia i Finances va recordar la tasca a nivell legislatiu per potenciar la producció d'energia i alliberar parcialment el monopoli de FEDA, així com el Pla director d'estalvi energètic a l'administració. També va fer esment a aspectes més pràctics com els treballs de cogeneració tant a Soldeu com a la Comella i a l'extracció d'aigua termal d'Escaldes-Engordany per produir energia calorífica. En aquest darrer sentit, el ministre va informar que aquesta proposta s'estendrà també a la parròquia d'Andorra la Vella. El Govern signarà properament un conveni amb les dues parròquies.

Finalment, López va assegurar que la instal·lació de plaques fotovoltaiques al Palau de Gel, al centre esportiu d'Encamp i al Col·legi Sant Ermengol per part de FEDA ja està en marxa i que calcula que pugui començar a funcionar entre finals d'aquest any i principis del vinent.

UNA TAULA SENSE AESE / Pel que fa a la reivindicació d'AESE de poder ser present en els treballs d'aquesta Taula de l'energia, López va reiterar ahir la seva negativa. El ministre va recordar que actualment la Taula s'encara a desenvolupar un marc legislatiu sobre l'energia i que fins que aquesta tasca no finalitzin no obriran les portes als privats, entre els quals s'hi inclouria la pròpia AESE.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT