PUBLICITAT

El Govern dubta de les previsions "optimistes" de les mútues elèctriques

  • López ha explicat que els membres de la Taula d'energia estan preocupats per les declaracions fetes pels representants de l'Associació d'Entitats del Sector Energètic
9580_aese2
El portaveu de l'AESE, Joan Carles Grau, i el president de l'associació, Josep Montané, durant la roda de premsa d'aques dimecres. Foto: ANA / M. T.
El ministre d'Economia i Finances, Pere López, ha assegurat aquest divendres que el Govern està preocupat per les declaracions fetes pels representant de l'Associació d'Entitats del Sector Energètic (AESE) que ha qualificat d'"excessivament optimistes" tant en les xifres de producció d'energia com en la generació de llocs de treball. D'altra banda, López ha explicat que la reunió de la Taula d'energia d'aquest divendres ha servit per parlar dels diversos programes vinculats a la Llei de promoció de l'activitat econòmica, en concret la subvenció directa i de crèdit preferent, dos programes que espera que es puguin tenir enllestits al març.

López ha explicat que els membres de la Taula d'energia estan preocupats per les declaracions fetes pels representants de l'Associació d'Entitats del Sector Energètic (AESE). L'entitat que integra les mútues elèctriques del país va assegurar que desenvolupant un projecte combinant energia hidràulica i eòlica es podria aconseguir produir el 54% de l'energia que es consumeix. Per fer-ho, volien impulsar la construcció de fins a 22 centrals hidroelèctriques i dos parcs eòlics en el termini d'uns 15 o 20 anys, uns projectes que generarien uns 1.000 llocs de treball.

López ha qualificat les estimacions d'"excessivament optimistes tant al que fa a la producció com a la generació de llocs de treball". El ministre ha dit que els percentatges de producció pròpia indicats "no es poden assolir", com a mínim, actualment. A més, ha recordat que les empreses que conformen aquesta entitat són majoritàriament de capital privat i que el marc legislatiu d'aprofitament de recursos naturals és competència exclusiva l'estat, un aspecte que ha assegurat no es preveu canviar "a curt termini".

El ministre ha descartat la possibilitat d'ampliar el percentatge d'energia que es permet produir a aquestes entitats, a més d'excloure la possibilitat que l'AESE pugui formar part de la Taula a curt termini. De tota manera, ha dit que quan s'hagi acabat d'establir el marc legal, la taula s'obrirà a tot el sector privat.

Els programes vinculats a la Llei de promoció de l'activitat econòmica, llestos al març
D'altra banda, el ministre ha explicat que en el si de la reunió d'aquest divendres s'ha fet un balanç de la feina realitzada durant el 2010 i s'ha parlat dels diversos programes vinculats a la Llei de promoció de l'activitat econòmica. López ha explicat que es preveu destinar 24 milions d'euros per impulsar el crèdit preferent tant en matèria d'eficiència com d'energia renovable i 500.000 euros a les subvencions directes. Les previsions de l'Executiu són de tenir els dos programes enllestits al març.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT