PUBLICITAT

Salut va detectar 1.284 casos de càncer entre el 2002 i el 2007

  • Salut ultima la posada en marxa de programes preventius de cèrvix i de colon
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una dona es fa una mamografia a l'hospital Foto: ELISENDA PONS

El Ministeri de Salut, Benestar i Treball va detectar durant el període comprès entre el 2002 i el 2007 un total de 1.284 casos de càncer, el 59,8% en homes i el 40,2% en dones. En els homes, la localització dels primers tumors se centra en la pròstata i en el pulmó, mentre que en les dones la localització més freqüent és a la mama.

Aquestes dades van ser facilitades ahir pel ministeri de Salut, Benestar i Treball, coincidint amb el Dia Mundial del Càncer que se celebra avui. El ministeri va informar que actualment està enfocant els seus treballs en la planificació, en la posada en marxa i en l'execució del Programa de detecció precoç del càncer de mama, així com en el Programa de la prevenció del càncer de cèrvix i de còlon.

Paral·lelament, les actuacions previstes a curt i mig termini són la posada en marxa del Programa de detecció precoç del càncer de cèrvix, així com la Planificació i posada en marxa d'una xarxa de salut pel càncer.

Tot queda integrat dins del Pla Oncològic Nacional que contempla la prevenció, la detecció precoç, el tractament, el suport i la rehabilitació i que treballa també en la necessitat d'un pla de tractament que es realitzi a Andorra, evitant així desplaçaments fora del país i augmentant la qualitat de vida i el benestar dels afectats i de les seves famílies.

Primera causa de mort entre homes / Pel que fa a les dades, en els dos últims quinquennis estudiats, 2004- 2008 i 2005-2009, el càncer ha estat la primera causa de mort en homes ocasionant el 36 % de les defuncions ocorregudes. Pel que fa a les dones, el càncer ha estat la segona causa de mort, ocasionant el 28 % de les defuncions ocorregudes.

En aquest dos quinquennis, la tumoració de la tràquea, bronquis i pulmó ha estat la segona causa de mortalitat prematura en homes, i la tumoració de la mama ha estat la tercera causa de mortalitat prematura en dones. Concretament, en el període 2004-2008 la tumoració de la tràquea, bronquis i pulmó ha estat la principal causa de mortalitat evitable en homes i la segona en dones. En el quinquenni 2005-2009 aquesta tumoració ha estat la principal causa de mortalitat evitable tant en homes com en dones.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT