PUBLICITAT

Martí rebutja un front anti PS i es declara proper al PRA

  • Casadevall afirma que no es pot sumar «a qualsevol preu» per anar contra algú
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Martí i Casadelvall al Comú d'Escaldes, ahir al migdia, Foto: ANA / D.P.

Entre les múltiples gestes que adornen el currículum d'Eusebi Nomen hi haurà de figurar, a partir d'ahir, la d'haver aconseguit que el cònsol d'Escaldes, Antoni Martí, es mulli per primera vegada en anys. Ni que només sigui com una reacció, però Martí ahir va trencar el silenci que ha guardat gelosament –en matèria de posicionaments polítics nacionals– des que va abandonar el Partit Liberal el juny del 2007. El cònsol escaldenc va parlar clar: que no comptin amb ell per fer fronts comuns contra ningú; que els pactes s'han de fer a favor de projectes, programes i lideratges i que, en aquest sentit, el que més li agrada de tot el que veu en el turbulent panorama polític és el nou Partit Reformista (PRA).

«Un gran pacte de tots contra un partit o contra una persona no és el que necessita aquest país», va declarar Martí ahir al migdia en referència a la proposta de front comú de Nomen. Segons el cònsol d'Escaldes, un acord d'aquestes característiques «generaria encara més crispació». Martí va apostar per un gran acord «a favor d'idees i de projectes», unes idees que ell voldria que englobessin el cente en un sentit ampli: des del centredreta fins al centreesquerra. En aquest sentit, Martí va afirmar sentir-se «còmode» amb el PRA, sense desvetllar si finalment s'integrarà al projecte que impulsen Ladislau Baró, Gilbert Saboya, Estanislau Sangrà i Enric Casadevall entre d'altres. El cònsol escaldenc es va alegrar que el PRA «no s'hagi alineat en el tots contra el PS».

Martí va fer aquestes declaracions acompanyat del seu homòleg de Canillo, Enric Casadevall, un dels noms que sonen com a possibles líders del PRA. Ambdós cònsols –que podrien perfectament competir per encapçalar un projecte d'alternança– van mostrar una sintonia sense precedents. Casadevall es va pronunciar en la mateixa línia que Martí i, fins i tot, va anar més enllà: «la unitat és desitjable; volem ser més, però no a qualsevol preu. Ser més només té sentit si es va a favor d'un projecte de país».

defensa del pra / El cònsol canillenc va recordar que el PRA és fruit dels compromisos que CR va assumir en els congressos reformistes de l'any passat, dels quals va emanar un mandat per impulsar un gran partit renovador d'àmbit nacional. «Molta gent del PLA de Canillo, Encamp i Escaldes ens vam posar a treballar en aquest sentit», va insistir Casadevall, que a la vegada va lamentar que el Partit Liberal mantingui la incògnita sobre el seu futur: «n'hi ha que estem amb un peu a cada banda i que voldríem que el PLA convoqués un congrés per poder explicar-nos i deixar clara la nostra posició», va declarar el cònsol canillenc que es va mostrar partidari de marxar al PRA «amb ètica». L'ètica i l'estètica, però, potser hauran de reservar-se per a una millor ocasió: el PLA ha ajornat sine die el congrés que havia de tenir lloc el dia 10 d'aquest mes per decidir el seu futur.

Descartar el model pla /Els dos cònsols, que durant anys van coincidir al Partit Liberal i van anar adoptant cada cop posicions més properes a l'ala esquerra, van insistir en no repetir la fórmula que havia dut al PLA a la descomposició. En aquest punt, Martí, més lliure per la seva no adscripció a les sigles liberals, va ser més contundent: «Jo ja he viscut la manera de fer política d'unir-ho tot per anar contra algú, de barrejar persones amb ideologies totalment diferents. Jo això no ho faré. Guanyar havent sumat gent de totes les ideologies és amenaça de no governar», va dir Martí que, malgrat l'experiència, va afirmar que en els darrers dies havia «vist coses que no havia vist mai en política».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT