PUBLICITAT

L'aposta d'energia sostenible del país passa per l'eòlica i la hidràulica

  • Dos estudis especialitzats asseguren que l'aprofitament dels recursos permetrien fins i tot l'exportació
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La central hidràulica de les Valls de Valira, en la qua s'ha fixat AESE Foto: ICC

L'Associació d'Entitats del Sector Energètic (AESE), ha fet analitzar a l'exterior la seva aposta per potenciar les energies renovables com a alternativa a la compra d'energia forana. Per aquest motiu ha encarregat dos estudis a empreses especialitzades en l'energia, un a una firma espanyola i un a una firma francesa. En les conclusions finals, i després d'avaluar les condicions i capacitats del territori andorrà, totes dues coincideixen en reforçar que les energies renovables són una aposta de futur de garanties mediambientals i també econòmiques. Concretament es decanten per l'energia eòlica i especialment per la hidràulica.

Els estudis realitzats analitzaven quatre opcions d'aprofitament de recursos naturals: l'energia solar, la biomassa, la hidràulica i l'eòlica. Es conclou que les dues darreres són les més factibles tenint en compte les característiques d'Andorra. Concretament s'ha analitzat l'opció d'instal·lar-les a les parròquies de Sant Julià, Ordino i la Massana. Els estudis asseguren que la inversió que caldria realitzar se situaria prop dels 200.000 milions d'euros. AESE és conscient que es tracta d'una quantia econòmica important, però asseguren que el retorn de la inversió podria generar-se a partir dels 20 anys i que a més, cal tenir en compte la important quantitat de llocs de treball que generaria. Sobretot en el cas de l'aprofitament hidràulic, en el qual caldria crear centrals de característiques similars a la de FEDA o a la microcentral ubicada a les Valls de Valira, a prop de la N-145.

A més, i segons constaten les anàlisis, la implantació d'aquestes dues energies renovables cobririen fins al 50% de l'energia que actualment s'adquireix als països veïns. I fins i tot, en moments puntuals del dia en que la despesa energètica és més baixa «es pot arribar a exportar energia a l'exterior», segons va assegurar el portaveu de l'associació, Joan Carles Grau.

Suport de les administracions / Tots aquests punts favorables de l'estudi són la carta de presentació d'AESE a l'hora de negociar amb els agents implicats en aquesta viable inversió. Grau va informar que ja s'han mantingut converses amb els comuns, favorables al projecte, sempre i quan no els requereixi d'haver de fer aportacions de consideració. També s'han mantingut converses amb el Govern, amb la fi també de tractar amb la parapública que fins a dia d'avui gestiona l'energia del país, FEDA.

AESE és conscient que realitzar una instal·lació de xarxa elèctrica per distribuir l'energia provinent de l'aigua i del vent, és a dir, redoblar la xarxa actual que té FEDA, no té sentit. Per aquest motiu l'associació proposa diverses formes de col·laboració, entre elles una societat mixta participada pel Govern, els Comuns, FEDA i la pròpia AESE, a l'estil de com es gestiona el Centre de Tractament de Residus.

Amb tot, però, cal modificar la situació legal de l'energia al Principat, que es concentra en l'actualitat en FEDA. Per exemple, la llei de l'energia contempla que els privats poden generar fins a una potència màxima de 500 kW en les seves instal·lacions de qualsevol energia renovable. Qualsevol producció superior només es concedeix a FEDA.

Aquesta normativa publicada al BOPA el passat 22 de desembre contempla mesures que de moment són de caràcter provisional i que busquen reduir els obstacles per «adoptar polítiques de diversificació de les fonts d'aprovisionament, de reducció de la dependència energètica i de potenciació d'energies renovables». La Taula de l'Energia, amb participació de FEDA i dels Comuns està elaborant un marc legal més definit. La voluntat, diu la llei, és que al 2020 les energies renovables representin el 20% de les fonts d'energia del país. Si la proposta d'AESE tirés endavant i es concretés el que diuen els informes, aquest percentatge pujaria fins al 50%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT