PUBLICITAT

«Ara la Policia és gairebé un exèrcit»

  • Els policies jubilats van honrar Daniel Armengol, una trajectòria dedicada al cos en anys conflictius
P. G.
LA MASSANA

Periodic
Daniel Armengol, al centre, conversa amb policies jubilats, ahir. Foto: P.G.

Fa més de 70 anys el cos de Policia del Principat no tenia res a veure amb el d'ara. De fet, no tenia ni el mateix nom. Desprès dels homes de FHASA, els agents que vetllaven per la seguretat al país van passar a anomenar-se del Servei d'Ordre.

«Abans érem com una família, ara la Policia és gairebé com un exèrcit», va explicar Daniel Armengol, qui va ser cap d'aquest servei i posteriorment director de la Policia. L'Associació de Policies Jubilats va retre ahir un homenatge a aquest home que va ser el primer cap que va tenir el cos de la policia andorrana.

Amb 95 anys no es perd cap detall al recordar aquells anys en què vestits d'uniforme havien de fer front a delictes com els actuals, robatoris i enfrontaments familiars, però també als que van correspondre a aquella època en la que la guerra va comportar un increment de «passatgers clandestins, on la gent marxava d'un costat a un altre, i on ens manaven des dels països veïns que havíem de buscar als refugiats, i en trobar-los els portàvem al batlle», va explicar Armengol amb un to d'una emoció implicada en el què va ser el seu estil de vida des que va entrar al cos el 1940. El primer cap de la policia va manifestar que les dificultats en l'exercici de la tasca les tenien al dependre directament dels veguers, com a magistrats de l'ordre públic.

«Va deixar una empenta en el cos i és tot un exemple per molts per qui va ser i per com és», va manifestar Ricard de Haro, qui va ser també policia i un dels impulsors de la iniciativa de l'homenatge celebrat ahir.

No només els delictes a perseguir eren diferents als d'ara, sinó també la manera de treballar (sobretot per la plantilla, que en els darres anys de la seva direcció no eren ni 60) i el sentiment d'unitat. Si es vol fer una comparació amb l'antic cos policial i l'actual, Armengol alça les celles per destacar l'expressió que assenyala una gran diferència. «Abans ni hi havia torns ni guàrdies, tots treballàvem nit i dia i no ens plantejàvem ni teníem preocupacions per agafar baixes», va explicar.

Els recursos propis, a més dels humans, també tenien un mar entremig de diferència, Armengol explica que el cos policial només tenia un cotxe que era per al cap, «i la gasolina me l'havia de pagar jo», va dir.

El d'ahir va ser un acte que va unir passat i present en el cos policial. A l'homenatge, celebrat a l'hotel Rutllan de la Massana, va assistir una àmplia presència dels policies jubilats, familiars, però també l'actual cap de la Policia, Jordi Lluís. Un acte que el mateix homenatjat no s'esperava i que es va mostrar molt satisfet «perquè molts en els que vaig treballar es recorden de mi», va manifestar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT