PUBLICITAT

Els metges signaran el conveni només si s'hi inclouen les tarifes

  • El Col·legi està a l'espera d'una resposta a la contraoferta i es manté confiat en arribar a un acord abans del 31
J. R. BAIGES / CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Touceda i González a la seu del Col·legi de Metges, en una entrevista recent Foto: TONY LARA

El Col·legi de Metges va enviar a la CASS una contraproposta del conveni dilluns a la matinada. Ahir al vespre el col·lectiu encara no havien rebut resposta, malgrat que el termini de signatura del nou acord expira el 31 de gener. El col·lectiu, però, es mostra confiat i «tranquil», segons va exposar ahir el seu president, Manel González, que el conveni se signarà. Això sí, hi ha certs aspectes en els quals no pensen cedir, i que ja han estat modificats a la contraproposta. Un dels principals passa perquè en el conveni quedin exposades les tarifes bàsiques dels serveis mèdics, un aspecte contemplat en els darrers acords i que aquest any la CASS pretenia eliminar.

El Col·legi reclama saber el que es cobrarà, tal i com va exposar el secretari del col·legi, Josep Anton Touceda, «no es pot signar un contracte en blanc». Davant aquesta negativa del Col·legi, «ens han respòs que ha de ser el Govern qui aprovi les tarifes, però aquestes han d'estar aprovades prèviament entre nosaltres i la CASS», va exposar Touceda, «com sempre s'ha fet».

Un altre dels punts indispensables per poder arribar a un acord final remet en el protagonisme que han de tenir els metges a l'hora d'aplicar possibles sancions o fins i tot desconvencions als professionals que superin de forma persistent i poc argumentada les mitjanes per especialitat, que s'elaboren a partir de les estadístiques que té la CASS. «La CASS ens plantejava un conveni sancionador», va lamentar González. La proposta del Col·legi, que segons fonts de la parapública han accedit a que es dugui a terme, és que la comissió de seguiment, formada al 50% per membres de la CASS i del col·lectiu de metges, sigui qui analitzi la situació concreta d'aquest professional, i que aquest «es pugui explicar i tingui el dret de defensar-se» a la comissió, va manifestar González.

En el conveni final, segons van informar fonts de la CASS, s'establirà que el professional haurà de justificar el desviament, que es pot entendre per una despesa major en relació a les mateixes actuacions dels seus col·legues. El metge advertit tindrà un termini de sis mesos per alinear-se amb la mitjana, i si no ho fa serà desconvencionat durant un període de tres mesos. En aquest temps, els seus pacients haurien de fer un tràmit denominat d'entesa prèvia per poder cobrar de la CASS, ja que la targeta sanitària quedaria sense efecte.

En aquest sentit, un altre punt on s'ha assolit coincidència és que la comissió mixta es reunirà cada tres mesos, i no un cop a l'any com fins ara.

Conveni sense pagament per procés / D'altra banda, el Col·legi de Metges va voler deixar clar que no acceptaran cap conveni en què s'exposi un possible pagament per processos dels serveis «que el inisteri de Salut encara no ha aprovat», va assegurar Touceda. En la primera proposta de conveni, facilitada per la parapública el dia 31 de desembre, hi constava que en el cas que finalment s'apliqués la proposta els metges l'haurien d'acceptar, segons van informar Touceda i González. «Aquesta proposta era inacceptable» van assegurar, ja que el col·lectiu considera que no pot quedar plasmada en un acord una possibilitat, a més d'assegurar que aquesta aplicació requeriria canvis en la legislació.

En el que sí coincideixen les dues parts és en la realització d'un sistema de control dels metges i en el treball a partir de guies i protocols d'actuació. De de la CASS volen eliminar la carta blanca: tots els professionals de la medicina estaran subjectes a uns indicadors, en forma de guies clíniques i de processos. El Col·legi es mostra d'acord tot i què demana ser partícip de l'establiment d'aquestes línies mèdiques. Tot i això, divergeixen en el fet que fins ara hi hagués carta blanca per als professionals. Asseguren que és la CASS qui autoritza a realitzar proves secundàries o intervencions fora del país.

Malgrat tots aquests aspectes, el Col·legi es va mostrar ahir convençut que el conveni s'acabarà signant abans del 31 de gener. Aquesta també és la postura de la parapública, segons van informar ahir fonts del Consell d'Administració. En cas que finalment no s'arribés a cap acord. «els metges continuarem treballant igual», va assegurar Touceda.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT