PUBLICITAT

Sindicatura demana que el Govern modifiqui el reglament de pròrroga

  • L'Executiu analitza l'informe d'Albertí i posarà el tema sobre la taula al consell d'avui
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, amb el Síndic, Josep Dallerès Foto: TONY LARA

La Sindicatura va trametre ahir al Govern l'informe del catedràtic de Dret Constitucional, Enoch Albertí, en relació al reglament de pròrroga pressupostària on assenyala que el seu contingut envaeix competències del legislatiu. La tramesa es va fer amb el requeriment que el Govern modifiqui les disposicions del reglament que afecten els poders del Consell General en matèria pressupostària. L'Executiu té de temps fins demà per respondre el requeriment del Consell General.

Si l'Executiu el desestima, tàcitament o expressament, serà quan es decidirà, segons fonts de la Sindicatura consultades per l'ANA, si s'interposa un conflicte de competències davant del Tribunal Constitucional.

Així, el Govern té dos dies, comptant avui, per al requeriment de la Sindicatura perquè modifiqui aquells aspectes del Reglament d'aplicació de l'article 22 de la llei general de les finances públiques per al període de pròrroga pressupostària aprovat per Decret el 28 de desembre passat. A la reunió d'ahir de la Sindicatura aquesta tramesa a l'Executiu de l'informe del catedràtic en Dret Constitucional, Enoch Albertí, encarregat per la pròpia Sindicatura i que conclou que hi ha invasió de competències de l'executiu respecte del legislatiu.

El catedràtic assenyala que algunes de les disposicions del reglament «contenen una regulació més àmplia i permissiva de la que estableix la llei de finances públiques, introduint canvis i innovant aspectes substancials del règim de pròrroga pressupostària previst per la llei». En cas que el Govern desestimi el requeriment fet per la Sindicatura, aquesta estarà en el dret d'interposar el conflicte de competència davant el TC.

Els ministres ho analitzaran / Segons va informar a aquest rotatiu el Portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, el Consell General analitzarà avui aquesta qüestió, després que durant tot el dia d'ahir els reponsables jurídics de l'Executiu analitzessin l'informe d'Enoch Albertí sobre la idoneïtat de la pròrroga.

Bartolomé va assenyalar que el Govern va rebre «amb sorpresa» aquest anunci de possible inconstitucionalitat però que, en qualsevol cas, la intenció dels responsables de l'Executiu és la de tornar a analitzar la situació, tot i que ahir encara era prematur per fer-ne una valoració final que, possiblement, tindrà lloc avui en el marc de la roda de premsa posterior a la sessió del consell de ministres.

La visió dels socialdemòcrates / El primer secretari del PS, Ferran Goya, va mostrar el seu «respecte pel constitucionalista Enoch Albertí» i va assenyalar que és el Govern qui «haurà de veure si procedeix o no reformar o modificar aquest reglament» de pròrroga pressupostària. Goya va expressar la seva seguretat en què «si hi ha un envaïment de competències, la Sindicatura i el Govern faran l'oportú per tal que no s'hagi d'anar al Tribunal Constitucional».

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT