PUBLICITAT

El PS engega la maquinària per celebrar les primàries

  • El partit tindrà candidat a les eleccions generals abans del 27 de febrer
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Rios, Bartumeu i Goya, davant el Comitè Directiu del PS, ahir al vespre Foto: ORIOL LLAURADÓ

Ahir al vespre va tenir lloc la reunió del Comitè Directiu del Partit Socialdemòcrata (PS) amb un únic punt a l'ordre del dia: analitzar la situació política i decidir sobre la convocatòria d'eleccions primàries per designar el candidat o candidata del Partit al càrrec de cap de Govern. Pel que fa a aquest procés electoral intern, el primer secretari del partit, Ferran Goya, va informar que el Comitè Directiu autoritza al Comitè Executiu, que es reuneix demà, a celebrar primàries.

Amb aquest protocol, serà demà quan oficialment s'obri el procés d'eleccions primàries en el sí del PS, amb la qual cosa, i amb set dies naturals per a presentar-ne candidatures, a partir del divendres ja es podran començar a recollir les 20 signatures mínimes necessàries per a participar d'aquestes eleccions. Un cop finalitzat aquest període, el partit tindrà tres dies per examinar la candidatura o candidatures presentades i procedir, si s'escau, a la campanya electoral interna o bé a la proclamació del candidat en el cas que només hi hagués una opció.

Com a novetat, el comitè va proposar que els candidats «tinguin la possibilitat de presentar una professió de fe» per tal que, en el cas que hi hagi pluralitat d'opcions, «sigui un debat de propostes, i no de noms», com, segons va assenyalar Goya, a algunes formacions li agradaria.

Porta oberta a les diferents visions / Tal i com va manifestar Goya, aquest procés intern serà una oportunitat per tal que, si existeix alguna part del partit amb una línia diferent a la que actualment se segueix, «tinguin la possibilitat d'aflorar en les primàries». De fet, aquesta convocatòria és una obligació per al partit, que només pot prescindir de les mateixes en casos en què la situació sigui «excepcional».

En aquest sentit, Goya va reconèixer com a la reunió d'ahir van sorgir veus que situaven al cap de Govern i president del PS, Jaume Bartumeu, com al candidat «natural», i que preferien que no s'obrís el procés per tal de no realitzar tràmits innecessaris després que no s'hagi postulat públicament cap alternativa a Bartumeu.

Tot i això, va pesar més la voluntat de considerar aquesta situació de possibles eleccions anticipades com a «no excepcional» i el partit va iniciar el procés. Cal recordar, en aquest sentit, que la convocatòria de les primàries és independent de la dissolució del Consell General i la conseqüent celebració dels comicis avançats amb un màxim de 40 dies des d'aquesta dissolució. Goya va situar com a mostra les últimes primàries, en què Bartumeu va ser refermat com a candidat, un procés que es va dur a terme «un any abans de les eleccions» del 26 d'abril del 2009.

«El país de les sorpreses» / Pel que fa a la possibilitat que hi hagi més d'una candidatura, Goya va assenyalar que «Andorra és el país de les sorpreses». Així, la seva previsió no va venir acompanyada ni d'un posicionament a favor de Bartumeu –el primer secretari va recordar el seu paper «orgànic» que farà, a més, que no signi cap candidatura– ni d'un missatge amenaçador a qualsevol opció que no sigui la del cap de Govern: tot el contrari. El partit, doncs, comença el procés de les primàries. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT