PUBLICITAT

CR alerta que l'informe conclou que el decret vulnera competències

  • Gabriel demana a la Sindicatura que anul·li el reglament sobre la pròrroga del pressupost
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Gabriel en una entrevista amb EL PERIÒDIC, la setmana passada. Foto: ORIOL LLAURADÓ

El grup parlamentari reformista va alertar ahir que l'informe extern que va encarregar la Sindicatura en relació al Reglament de pròrroga del pressupost determina que envaeix les competències que la Constitució atorga al Consell General.

Davant d'aquestes conclusions, el president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, va demanar ahir a la Sindicatura que actuï en conseqüència i acordi anul·lar el decret. Gabriel va manifestar que «estem davant d'una invasió flagrant de competències» i que, per tant, la Sindicatura «no tindrà cap més opció» que procedir a la seva anul·lació.

L'informe extern va ser encarregat a instància de Coalició Reformista a un catedràtic en Dret constitucional, Enoch Alberti, i ja està en mans de la Sindicatura. Gabriel va exposar a l'ANA que les conclusions van «en la mateixa línia del que ja vam denunciar».

El decret que va fer el Govern servia per prorrogar el pressupost de l'any 2009, així com tots els crèdits extraordinaris aprovats durant l'any 2010, un fet que segons Gabriel «volia dir que era més còmode governar sense pressupost que amb pressupost». Segons ja va denunciar CR, així com també ApC, els crèdits extraordinaris que no han estat activats quedarien anul·lats a 31 de desembre, i només es podrien prorrogar els que sí que han estat adjudicats ja que com que són de caràcter plurianual tenen un venciment de cinc anys.

Aquesta postura de l'oposició quedaria avalada ara per l'informe extern. De fet, el document conclou que hi ha una alteració i innovació del règim de pròrroga pressupostària, així com una vulneració del principi d'anualitat del pressupost i una invasió dels poders que la Constitució atorga al Consell General.

Coalició Reformista roman ara a l'espera de la decisió que prengui avui la Sindicatura, que està previst que es reuneixi per aquest assumpte, i si fos el cas, el Consell General podria dirigir un requeriment al Govern. En cas de desestimació, pot interposar el conflicte de competències davant el Tribunal Constitucional.

sindicatura defensa l'actuació / Precisament la pròpia Sindicatura, a través del síndic general, Josep Dallerès, va defensar la mesura d'encarregar un informe extern per tal d'avaluar el reglament del Govern respecte la pròrroga pressupostària. Dallerès va assegurar fa dues setmanes que «no s'ha variat la forma de procedir» respecte a l'estudi de tots els reglaments que aprova el Govern. Per aquest motiu la Sindicatura va demanar els informes tècnics pertinents i poder determinar així si s'està produint invasió de competències. Dallerès va assegurar que aquesta és la forma natural de procedir «independentment de la demanda».

Una setmana abans, i coincidint amb la publicació del reglament, el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, va defensar-lo assegurant que la seva la finalitat era la d'evitar que el funcionament de les administracions públiques es veiés afectat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT