PUBLICITAT

L'AGIA alerta del perill dels preus per sota del llindar de rendibilitat

  • Camp apunta que calen mesures per capgirar la dinàmica negativa del sector, que té els lloguers congelats
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Diferents pisos, entre els quals alguns de lloguers i alguns de venda, a Soldeu.
Foto: ORIOL LLAURADÓ

El president del Col·legi Professional d'Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA), Joan Carles Camp, va alertar de la difícil situació del sector i, especialment, del fet que es donen circumstàncies com «preus per uns llindars per sota de la rendibilitat» que faran que costi «mantenir els edificis» i les despeses que aquests comporten. Des de l'AGIA es va qualificar aquesta dinàmica com a «molt perillosa», tot i que Camp va reconèixer que aquestes pràctiques acaben sent el reflex d'una relació entre oferta i demanada en què el primer àmbit guanya a dia d'avui de carrer.

Mentre que els preus dels lloguers estaran congelats durant aquest recentment estrenat any 2011, tal i com van recordar des de l'AGIA fent esment a les mesures de reactivació validades recentment pel Consell General, cada cop hi ha més immobiliàries que estan reduint els marges. En el cas puntual de la congelació dels preus, que un any més es torna a repetir, Camp va manifestar que, encara que aquesta mesura no s'hagués pres, el sector estaria experimentant una dinàmica similar «pel cicle econòmic negatiu» que travessem actualment.

iniciatives útils per al sector / «Les mesures de congelar els lloguers, de poc serviran si no s'intenta canviar el cicle i anar cap a una economia més productiva», va resumir el president de l'AGIA, que va instar a la presa de mesures per tal d'ajudar el sector en un moment com l'actual. Concretament, Camp va referir-se a algunes mesures que, de fet, formen part en moltes ocasions del debat parlamentari.

Es tractaria d'iniciatives «per sortir abans de la crisi» en aquest sector, com ara «promoure les residències passives» per tal que Andorra pugui acollir una massa de ciutadans capaços de compensar la disminució de la població que ha fet que molts habitatges quedin buits i sense moltes perspectives de trobar inquilins. Segons Camp, «la xifra d'entre 1.000 i 2.000 residències passives» seria una forquilla positiva en la qual el sector podria trobar una mica d'oxigen.

D'altra banda, des de l'AGIA també es va assenyalar com a una mesura útil «tot allò que sigui promocionar el diferencial fiscal», doncs això facilitarà, tal i com va recordar Camp, la recuperació de l'activitat econòmica i, al mateix temps, la implantació al país de nous residents.

Amb una perspectiva més esperançadora, el president de l'AGIA va assenyalar que cal «estar a l'aguait d'allò que passa a nivell de país i també al voltant i, de moment, podem esperar que l'hivern acabi de funcionar bé», doncs la temporada no està sent del tot dolenta. «Hi ha indicis que estem veient a Espanya, amb alguns brots verds, que apunten a poder anar sortint», ja que algunes activitats han iniciat la represa i el consum dels veïns del sud pot tornar-se a animar en els pròxims mesos.

unitat dels agents i polítics / Camp va esmentar que per superar la situació «cal voluntat de tots els agents» i un treball conjunt amb una bona direcció. Mentrestant, «la classe política no s'ha de barallar per tonteries» i «ha de cercar les mesures per al creixement econòmic». Aquest és un fet difícil amb l'actual conjuntura i, possiblement, les eleccions generals anticipades podrien fer-ho possible si hi ha una majoria.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT