PUBLICITAT

Peeters defensa a l'UdA que l'autisme 'no és una malaltia'

  • Segons el teòric, «és un problema de la persona amb la comprensió del món actual»
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Peeters, durant la seva conferència ahir a l'UdA. Foto: ORIOL LLAURADÓ

El psicolingüista Theo Peeters, expert en autisme i de gran prestigi internacional, va desfer ahir alguns mites sobre la qüestió assegurant que les persones afectades no pateixen «una malaltia». Peeters ha estat convidat per la Universitat d'Andorra, en col·laboració amb la Fundació Privada BPA, per formar als alumnes del postgrau d'autisme que s'imparteix al centre.

Peeters va manifestar que és «dramàtic pensar que molta gent continua pensant avui que l'autisme és una malaltia o una mena de psicosi». El teòric va voler deixar clar que aquesta concepció social és totalment equivocada. D'acord amb els coneixements contemporanis, l'autisme és un problema sobretot de la persona amb el tractament de les informacions, és a dir, que qui té autisme «té un problema per comprendre i conceptualitzar el món actual». Així doncs, va reiterar que és en aquest nivell que les persones autistes tenen necessitat d'ajuda.

Peeters va manifestar que l'autisme «és una altra cultura» diferent a la «neurotípica» i, en aquest sentit, va citar com a exemple per expressar aquesta idea el que han afirmat personatges rellevants en el món de l'autisme, com és el cas de l'activista Jim Sinclair: «Em sento com un extraterrestre, que ha aterrat al Planeta terra sense una manual d'orientació». Així mateix, va afegir, «també podem parlar de l'autisme com d'una altra intel·ligència o, com diu el títol d'un altre llibre Une autre façon d'être normal (Una altra forma de ser normal)»

Entre els reptes que encara queden pendents, Peeters va assenyalar que és molt important «prendre més seriosament als pares». En aquest sentit, va lamentar que a alguns professionals de l'autisme els falta «la humilitat» per reconèixer que no ho saben tot sobre aquest món malgrat que disposin d'estudis especialitzats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT