PUBLICITAT

Eines perquè els malalts d'esclerosi afrontin la sexualitat

EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La psicòloga de l'Institut Guttman Maria Lluïsa Curcoll, ahir. Foto: ANA / N. S.

La psicòloga de l'Institut Guttmann Maria Lluïsa Curcoll va ser l'encarregada d'oferir, ahir a la tarda, la conferència Afectivitat i sexualitat en l'esclerosi múltiple. L'acte, organitzat per la Fundació Crèdit Andorrà, va servir per abordar les principals problemàtiques amb les que es troben les persones que pateixen aquesta malaltia, a més de donar algunes pautes per a solucionar-les. L'especialista va comentar que cada persona ha d'adaptar-se als canvis que provoca la malaltia, tot i que també és clau comunicar les inquietuds tant a familiars com a amics. «De vegades ha de ser un mateix qui expliqui als altres com vol ser tractat», va advertir la psicòloga abans de concloure: «parlar és bàsic».

Durant la conferència, organitzada en col·laboració amb l'Associació TRANA - Esclerosi múltiple, la psicòloga va explicar que els malalts tenen dubtes i problemes amb la sexualitat, que «moltes vegades els professionals de la salut infravaloren o es mostren incòmodes a l'hora de tractar-los». Per aquest motiu, Curcoll va demanar a la cinquantena de persones presents a la sala que no tinguessin por a l'hora de preguntar: «cal donar-se el permís per parlar».

Curcoll va fer referència als aspectes tant biològics com psicològics i socials que influencien als pacients a l'hora d'abordar una relació. Així, la fatiga i la manca de sensibilitat en alguna part del cos, l'estat d'ànim decaigut i la baixa autoestima són factors que s'interrelacionen amb estigmes socials. Per combatre tots aquests factors, cal remarcar els elements positius de cada persona i «tenir clar que la vida continua».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT