PUBLICITAT

L'Executiu, a favor d'assumir la despesa social comunal

  • Un cop fixada la quantia total es determinarà la reducció de les transferències
C. G.
ANDORRA LA VELLA

La reunió mantinguda entre el cap de Govern i els mandataris de les set corporacions va servir per posar sobre la taula les xifres concretes de despesa dels diferents serveis de caire social que presten els Comuns. Bartumeu va manifestar ahir que aquesta despesa l'hauria d'assumir el Govern, i no els comuns, i es va mostrar partidari a treballar per transferir a nivell estatal aquesta gestió.

En paraules del líder del PS, el cost que han d'assumir les corporacions per a subvencionar serveis com les escoles bressol, els esplais, les cases pairals, els menjadors per la gent gran o l'ajuda domiciliària és «molt important», ja que tots els comuns subvencionen com a mínim un 50% d'aquest import, percentatge que en alguns casos «arriba fins al 60 o al 75%».

Davant aquesta situació, l'Executiu va informar ahir als cònsols que procediran a precisar les xifres rebudes per les corporacions per a introduir-les en un únic fitxer, afegint-la a la informació de la que disposa el ministeri de Finances. La voluntat és saber exactament la incidència que tenen, i en funció d'això negociaran la reducció que hauria de patir l'import de les transferències en el cas que passessin a ser assumides pel Govern. ja que l'Executiu no pot assumir les despeses suplementàries de la gestió social «i mantenir les transferències» amb la mateixa quantia econòmica que es realitza actualment.

Bartumeu va manifestar, però, que aquest fet no vol dir que el Govern recuperi la mateixa quantitat a partir de les retallades de les transferències, sinó que la reducció s'ha d'analitzar de manera global.

Modificar la llei de finances / D'altra banda, els cònsols presents a la reunió d'ahir també van rebre el compromís de l'Executiu de modificar la llei de les finances comunals, una de les grans reivindicacions dels mandataris de les corporacions. Actualment la llei planteja que el límit d'endeutament es fixa partint del doble dels ingressos generats durant l'exercici anterior. Els comuns havien plantejat que aquesta xifra partís d'una mitjana dels darrers cinc anys.

Ahir Bartumeu no va voler avançar si aquesta serà la modificació realitzada de la llei. «Ens falta informació, quan la tinguem treballarem en base als endeutaments reals i en les previsions», per definir quins seran els quadres a modificar. El líder del PS va reconèixer que la situació actual «no quadra» amb les previsions fetes quan es va elaborar la llei.

La pròxima reunió que mantindran el Govern i els comuns ha quedat fixada per al pròxim 22 de febrer.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT