PUBLICITAT

Trobada entre Vives i Bartumeu per tractar la negociació amb la UE?

  • L'objectiu és plantejar el paper del copríncep en l'acord d'Andorra amb Europa
EL PERIÒDIC
LA SEU D'URGELL

Periodic
Una trobada oficial entre Bartumeu i Vives, l'estiu passat Foto: EL PERIÒDIC

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va desplaçar-se ahir al matí fins a les instal·lacions del Palau Episcopal de la localitat de la Seu d'Urgell, per tal de mantenir una reunió amb el copríncep Joan Enric Vives. Durant la trobada, que segons diferents fonts hauria tingut una durada de més d'una hora i mitja, va realitzar-se amb l'objectiu de tractar el posicionament del copríncep episcopal respecte la incorporació del seu representant en el marc de la negociació de l'acord monetari amb la Unió Europea, que el Govern té previst adoptar en les properes setmanes.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va anunciar que per al tram final de les negociacions amb Europa per adoptar un acord monetari, convidava els coprínceps a participar de les negociacions pertinents. Bartumeu, però, no va explicar quin seria el paper que els coprínceps haurien d'assumir en les reunions ni tampoc què esperava el Govern de la seva participació, si aquesta havia de ser simbòlica o si hi havien de participar de forma activa.

Amb aquesta finalitat de concretar es va realitzar ahir la trobada entre el copríncep i el cap de Govern al Palau Episcopal, tal i com va informar l'ANA. La reunió, el contingut de la qual de moment no va transcendir ja que cap de les dues parts va voler fer declaracions, hauria d'haver servit per aclarir els interrogants en relació a l'adopció de l'acord monetari amb la Unió Europea i el paper que se li demanaria al copríncep que exercís el seu representant.

Per la part del copríncep francès, el posicionament de Nicolas Sarkozy favorable a qualsevol acostament d'Andorra a Europa ja és prou conegut públicament, cosa que facilitaria la incorporació en la negociació del seu representant. Però també és cert que una negativa per la part episcopal a participar-hi obriria incògnites respecte al posicionament francès a l'hora de decidir si han de ser presents a les trobades.

Abans de les eleccions / A l'espera del posicionament oficial del copríncep episcopal a favor d'aquest acord monetari, el Govern ja ha mogut públicament les seves fitxes per tal que s'assoleixi el més aviat possible. El cap de Govern va manifestar la setmana passada que veu «probable» que el text de l'acord monetari amb Europa es pugui presentar per a la seva signatura abans d'una eventual convocatòria d'eleccions anticipades. Així ho va manifestar en declaracions a RNA, en la qual va insistir que, en qualsevol cas, l'acord només es tancarà si les negociacions amb Europa segueixen un «camí favorable» per a Andorra.

En aquest sentit Bartumeu va defensar «la voluntat de transparència» del Govern, cosa que, segons ell, es demostra amb la seva compareixença davant el Consell General, el 23 de desembre, centrada exclusivament per informar sobre aquest tema. El cap de l'Executiu va retreure durant l'entrevista als grups parlamentaris de l'oposició que aquell dia abandonessin la sala del Consell i va qualificar la seva actitud de «poc cortesa» i «d'irresponsabilitat política».

Bartumeu va voler deixar clar que les negociacions «no s'estan fent a esquenes de ningú» i va afegir que, ara mateix, s'està negociant per modificar algunes qüestions de l'acord, sobretot relatives al calendari. Sobre aquest tema, va reiterar que mantindrà informada l'oposició.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT