PUBLICITAT

Temps de neu artificial

  • Les direccions tècniques de les estacions planifiquen el cultiu per mantenir les pistes en bones condicions
EVA ARASA
ESCALDES -ENGORDANY

Periodic
Producció de neu artificial al sector de Pal Foto: TONY LARA

Anticicló. De moment, sembla que no ens vol abandonar –o no de manera imminent– i és ell el responsable de les temperatures quasi primaverals que hem tingut l'últim cap de setmana. Davant d'unes condicions meteorològiques poc habituals, les estacions d'esquí volen llançar un missatge tranquil·litzador de cara als practicants d'aquest esport i també a la resta de sectors que depenen, en bona mesura, de l'èxit de la temporada d'hivern –és a dir, hotelers i comerciants. I és que les direccions tècniques dels dos dominis del Principat, Vallnord i Grandvalira, estan planificant la producció de neu de cultiu aprofitant les baixes temperatures de les nits, que arribaran a valors de -8/-9 graus centígrads pels volts del cap de setmana vinent.

Fa dies que els responsables de les estacions miren cap al cel. I no només els directius tècnics. El cònsol de Canillo i president del consell d'administració d'Ensisa, Enric Casadevall, admetia dimecres passat, durant la sessió ordinària de Consell de Comú, que les societats gestores de les pistes esperen que nevi amb candeletes. «I si no neva, com a mínim que no plogui i que puguem fer neu de cultiu», afegia el mandatari canillenc.

Els departaments tècnics de Vallnord i Grandvalira fan seguiment de diversos butlletins meteorològics i preveuen un descens de les temperatures a mitjan setmana, provocat per l'entrada d'un front que deixaria precipitacions en forma de neu a les cotes altes. Mentrestant, els directius planifiquen la producció de neu de cultiu, que es pot fer gràcies a les condicions de temperatura i humitat relativa que es donen durant la nit.

«La producció de neu artificial és més complexa: depèn de la temperatura, però també de la humitat i del mateix sistema d'innivació», va reconèixer en declaracions a EL PERIÒDIC la responsable de comunicació de Vallnord, Anna Jiménez. I va afegir: «Avui dia es pot produir neu artificial amb 1 o 2 graus positius si la resta de factors ho afavoreixen». En un sentit similar es va expressar la cap de premsa de Grandvalira, Patrícia Garcia: «La tecnologia ha avançat molt i els canons no només poden produir neu amb temperatures positives, sinó que, a més, produeixen més neu amb menys consum d'energia».

Entre el 82 i el 85% de les pistes / Ara per ara, els dominis esquiables del país tenen obertes entre el 82 i el 85% de les pistes. Vallnord en té obertes 58 de 68 (85,2%) i Grandvalira, 91 de 111 (81,9%) –uns 165 quilòmetres de pistes entre tots els sectors de les valls d'orient, aptes per a públic amb diferents nivells d'esquí.

La qualitat de la neu durant el cap de setmana ha estat dura a la majoria de sectors, amb l'excepció de Pal, on majoritàriament era neu pols, i Arinsal, on era humida. «No hem tingut grans precipitacions en els darrers dies, però es pot esquiar en molt bones condicions. Tenim uns equips tècnics que treballen perfectament sobre el terreny, preparant pistes i activant canons en el moment adequat», va insistir Jiménez. Des de Grandvalira, un missatge similar: «Els esquiadors no hauran notat la falta de neu natural gràcies a la feina dels directors tècnics, els canoners i els pisters».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT