PUBLICITAT

L'Acoda inicia l'any sense baixes però alerta de canvis estructurals

  • Pascuet assenyala que les empreses de la construcció continuaran patint i algunes podrien tancar
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una promoció d'edificis en construcció ubicats a la capital. Foto: ONA MORANTE

Tot i que l'any ha començat amb serioses dificultats per al sector de la construcció a l'hora de reprendre l'activitat, continuant una dinàmica negativa que ja comença a calcificar, el gerent de l'Associació de Contractistes d'Obra (Acoda), Carles Pascuet, va assenyalar que de les 50 empreses associades, només una ha tancat portes i que, de fet, ja portava uns anys legalment constituïda però sense activitat. Així, el sector demostra una resistència tot i les adversitats que, això sí, caldrà veure si pot persistir durant aquest exercici. De fet, tal i com va alertar Pascuet, moltes empreses «difícilment podran mantenir l'estructura» a causa de factors com ara «la nebulosa que fa difícil prendre decisions» i que passa especialment per la inestabilitat de la situació política.

L'Acoda, que aglutina entre el 80i el 85% de les empreses de la construcció i que inclou grans, petites i mitjanes companyies, segons va recordar Pascuet, va resumir la perspectiva d'aquest nou any des del realisme però, al temps, amb un missatge en positiu fruit de «l'esperit emprenedor dels associats a l'Acoda que fa que, abans de prendre decisions –com la de tancar portes– aquests s'ho pensin molt».

Aquesta voluntat de resistència no amaga, però, la crua realitat, tal i com va reconèixer Pascuet, que no és altra que un panorama on «hi ha molta preocupació pel fet que després d'unes hipotètiques eleccions anticipades hi hagués el mateix resultat», que vindria a traduir-se, si no hi ha pactes estables, en més dificulats per a l'adjudicació d'obra, una de les principals fonts d'ingressos del sector, juntament amb la vessant de l'obra privada.

La fi de l'equilibri en la balança / El gerent de l'Acoda va recordar com, fa uns anys, aquestes dues vessants, privada i pública, s'equilibraven des del moment en què quan l'Administració retallava la inversió, els particulars agafaven embranzida, com també succeïa a l'inrevés. Ara, però, això ja no és així, i mentre que en el sector públic la pròrroga pressupostària es tradueix en una dificultat d'adjudicació fruit de la manca de partides, en el cas del sector privat, Andorra compta amb «una Llei del sol difícilment aplicable que no reflecteix les necessitats a dia d'avui».

Aquesta situació de contrapesos en el passat, que Pascuet va resumir com la de «vasos comunicants», en no produir-se en l'actualitat comporta una situació «insostenible» per a moltes companyies que, precisament, tenen en el terreny de la sostenibilitat i l'eficàcia energètica un dels eixos de futur, juntament amb la rehabilitació d'edificis.

Alguns punts en positiu / Amb la filosofia iniclament esmentada d'afrontar la difícil situació amb una voluntat de resistència, Pascuet va reconèixer que cal aprofitar, a més d'aquests nous nínxols de mercat que s'aniran potenciant cada cop més, les mesures que s'han fet en positiu durant els últims mesos. En aquest sentit, va fer referència a les iniciatives per a la reactivació econòmica impulsades pel Govern com ara la promoció de les obres per a cercar l'eficiència energètica i també l'impuls de les polítiques actives d'ocupació, que van dedicar al sector una especial atenció.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT