PUBLICITAT

Les famílies sense recursos bàsics es quadrupliquen

  • El banc d'aliments ha passat d'atendre 10 famílies a 45 que necessiten ajuda per poder subsistir
EL PERIÒDIC
ESCALDES -ENGORDANY

Periodic
Voluntaris col·loquen els aliments en les prestatgeries del banc que Càritas ha habilitat en els seus locals Foto: TONY LARA

La pobresa s'agreuja al Principat. Així ho van explicar ahir responsables de Càritas, que van alertar de l'augment de famílies que viuen al Principat sense recursos bàsics. Una situació que s'ha vist quadruplicada en xifres en el que pot ser un termòmetre de la pobresa, el banc d'aliments. Així, si en el 2008 s'atenia una mitjana de 10 famílies, ara en són 45. El president, Agustí Font, va explicar que aquestes famílies acudeixen a Càritas perquè «no tenen recursos per subsistir».

Per la seva part, el delegat episcopal de Càritas, mossèn Ramon Sàrries, va assenyalar que els darrers mesos han experimentat un progrés important en el nombre de famílies que necessiten ajuda i s'ha detectat que la realitat en la que es viu «és més precària».

Font va explicar que la majoria de les famílies que acudeixen al banc d'aliments són estrangeres, encara que procedents de diversos països. Per altra banda, si alguna d'aquestes famílies aconsegueix trobar feina i pot fer front a les despeses del mínim que requereix la supervivència, aleshores es dóna de baixa del banc d'aliments. Per aquesta raó, Font va indicar que no sempre són les mateixes famílies i que hi ha «com una rotació important» d'aquelles que acudeixen a Càritas per reclamar aquesta ajuda. Tot i això, el president de l'entitat a Andorra va explicar que són una minoria els que poden accedir al món laboral.

PREVISIONS PER AL 2011 / El banc d'aliments es nodreix de donacions anònimes que rep Càritas així com de locals comercials i majoristes que fan les seves aportacions solidàries. Es tracta d'una ajuda que ara per ara pot fer front a la demanda però que si es veu incrementada aquesta, Càritas hauria de buscar noves fórmules per engrandir l'ajuda.

Tot i això, des de Càritas, Font preveu que al llarg d'aquest any es produexi una inflació i que la situació econòmica comenci a millorar. En cas contrari, és a dir, que la situació empitjori i que aquestes més de 40 famílies que necessiten el servei del banc d'aliments es dupliquin, aleshores «haurem de prendre mesures i iniciar una campanya de signatures de convenis amb comerciants perquè tothom col·labori», va explicar el president de l'ONG.

LA POBRESA, EN XIFRES / Si aquest serà un any amb més o menys pobresa encara està per veure, però que aquesta s'ha vist incrementada en els darrers dos anys és una constatació per a Càritas, que amb les seves memòries anuals veu com les xifres dels usuaris de tots els programes socials que tira endavant van creixent.

De fet, l'increment en el nombre d'usuaris es va notar ja l'any 2009 quan un total de 1.049 persones es van beneficiar d'algun dels programes que l'ONG desenvolupa. L'any anterior, Càritas va tenir un total de 920 usuaris, de manera que l'augment entre aquell any i el 2009 va ser del 14%. A banda de les 1.049 persones que va atendre Càritas a través d'algun dels seus programes socials, 2.143 persones van utilitzar el servei de rober de l'ONG. Segons recull la memòria de l'entitat corresponent a l'any 2009, i tal com va explicar el seu president, en 338 casos van ser donacions totalment gratuïtes, ja que es tracta de persones que no podien pagar un import mínim a canvi de la roba.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT