PUBLICITAT

El Govern repetirà al 2011 els ajuts al cine en català

  • Durant l'últim trimestre de l'any es van estrenar set títols en la llengua oficial
A. L.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Juan José Ballesta és l'heroic timbaler de Bruc, l'última pel·lícula estrenada en català al Principat. Foto: EL PERIÒDIC

La campanya d'ajuts al cine en català que el Govern va posar en marxa l'últim trimestre del 2010 i que expirava el 31 de desembre presenta un balanç ben curiós: d'una banda, durant aquests tres mesos es van estrenar als multicines del país un total de set pel·lícules en la llengua oficial –Astro Boy; Gru; Herois; Pa negre; Bicicleta, cullera, poma; Harry Potter i les relíquies de la mort, i Bruc. Un notable salt si es té en compte que en els dotze mesos anteriors se n'havien estrenat amb prou feines una desena. I un èxit que cal apuntar sens dubte al sarró del programa impulsat pel Servei de Política Lingüística, que va subvencionar en total 1.400 entrades. La paradoxa, però, és que no es van arribar a consumir els 8.000 euros pressupostats per a aquesta primera convocatòria: van sobrar-ne 2.400. La bona notícia és que el romanent no es perdrà encara que hagi transcorregut el termini de l'acord entre l'executiu i les dues empreses exhibidores –Modern i Illa Carlemany. Segons Política Lingüística, aquests 2.400 euros es destinaran a subvencionar el cine en català fins que s'esgotin.

Encara més: el ministeri té previst firmar aquest 2011 un nou conveni –no hi ha data; potser quan s'acabin els 2.400 euros– en els mateixos termes que el de setembre. Es tracta, com recordarà el lector, d'un acord pioner al Principat pel qual el Servei es comprometia a adquirir un lot d'entre 100 i 250 entrades de cada pel·lícula estrenada en la llengua oficial, al preu especial de 4 euros. Les localitats s'havien de repartir entre els voluntaris per la llengua, els usuaris dels centres d'autoaprenentatge i els estudiants de català de Formació d'Adults, i un segon paquet destinat al públic en general, que hi podia optar a través de missatges de mòbil gestionats pel diari Bondia. El ministeri s'ha mostrat satisfet amb la resposta obtinguda, tot i que només una de les pel·lícules (Harry Potter i les relíquies de la mort) va fer el ple i va col·locar les 250 entrades subvencionades. L'última a estrenar-se, Bruc, es va quedar en 150, i la resta es va enfilar fins a les 200. La lectura positiva, com remarca Política Lingüística, es que es va produir el fet absolutament inèdit que coincidissin a la cartellera fins a tres pel·lícules parlades en català. La negativa, que ni al molt popular preu de 4 euros l'entrada s'ha aconseguit esgotar les 250 entrades disponibles de cada títol, i, sobretot, la dificultat –augurada al setembre per les mateixes empreses exhibidores– de trobar disponibles còpies en català.

Val a dir que aquest nou sistema d'ajuts va tenir com a efecte col·lateral la liquidació pel ministeri del cicle de cine infantil i de la Marató juvenil, que tenien lloc als Modern a la primavera i a la tardor. D'altra banda, caldrà comprovar com afecta al nombre d'estrenes –i al de còpies disponibles– la nova llei catalana del cine, que havia d'entrar en vigor al 2011 i que obliga a doblar o subtitular al català com a mínim la meitat de les pel·lícules que s'estrenin en sales catalanes. De moment, i com avançava al setembre el gerent d'Illa Carlemany, Jose Jaime les majors ja no doblen (al català, s'entén) les pel·lícules en 3D.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT