PUBLICITAT

Àrees lliures de fum entre paisatges emblanquinats

  • Els sectors del Pas de la Casa i Grau Roig han estat els primers en habilitar aquesta temporada zones on no es pot fumar H El debat ja està servit
CLARA GARNICA
ENCAMP

Periodic
Esquiadors fan un descans en una zona on està permès fumar. Foto: TONY LARA

A França ja fa anys que s'aplica, i a Espanya s'ha iniciat amb l'entrada del nou any. Les prohibicions de fumar en espais públics tenen defensors i retractors. El debat està a l'ordre del dia i no deixa a ningú indiferent.

Tampoc el Principat queda al marge d'aquesta controvèrsia. De moment no hi ha cap normativa específica que limiti el consum de tabac, però de moment ja hi ha una iniciativa legislativa popular al respecte que el Consell General ha acceptat a tràmit.

Paral·lelament a les mesures legals s'estan duent a terme altres propostes, iniciatives privades relacionades amb la regulació del fumar. Un pub musical d'Ordino va prohibir darrerament el tabac al seu establiment. I ara Grandvalira s'uneix a aquesta lluita: des d'aquesta temporada han esdevingut pioners en limitar les zones on es pot fumar. Concretament, en tota l'àrea dels sectors Pas de la Casa i Grau Roig s'han habilitat àrees lliures de fum, que afecten també als punts d'oci i de restauració.

En aquests espais una impressió informa que en tota l'àrea no es pot fumar, amb la voluntat de respectar així també als no fumadors. En cas que en aquests espais algú decideixi encendre una cigarreta, «se l'acompanya a l'exterior, on sí que pot fumar», informen des de Grandvalira, fent esment a les terrasses d'aquests punts de restauració. S'acompanya perquè no es pot prohibir ni sancionar. La llei no ho contempla.

Fonts del domini esquiable asseguren que des de la seva posada en funcionament no s'ha generat cap problema al respecte i que els usuaris han col·laborat en mantenir impecables aquestes zones lliures de fum. La iniciativa pionera, informen, es mantindrà les properes temporades, i pot estendre's també a la resta de sectors: Canillo, Soldeu i el Tarter. Se segueix així el camí per on avancen els països veïns.

Les zones lliures de fum ja han creat debat a la pàgina del Facebook de Grandvalira. Hi ha qui va més enllà i lamenta que Andorra no hagi aplicat cap llei antitabac, «és una pena que no s'adaptin al que demana tota Europa», comenta Alberto Vara, que es planteja no esquiar al país per aquest motiu. Aquesta proposició ja ha generat reaccions a la xarxa. Hi ha gustos i opinions per tot.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT