PUBLICITAT

El PLA decidirà la relació amb el PRA al congrés del 10 de febrer

  • Els liberals reiteren la necessitat que s'assumeixi el deute de la formació
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La reunió del comitè executiu del PLA, celebrada ahir a la tarda a la seu del carrer Babot Camp. Foto: TONY LARA

El comitè executiu del Partit Liberal d'Andorra (PLA) va reunir-se ahir a la tarda a la seu de la formació per «prendre contacte després dels últims esdeveniments» i abordar la possible integració dins el Partit Reformista Andorrà (PRA) de cara a les pròximes eleccions generals anticipades, segons va explicar el president dels liberals, Enric Pujal.

El principal acord pres va ser la programació per al pròxim dijous 10 de febrer del congrés en el que el PLA sotmetrà a votació aquesta decisió, al temps que hi haurà sobre la taula altres aspectes relacionats amb la candidatura de cara a les anticipades. En aquest sentit, Pujal va afirmar que ahir no era el dia de parlar de noms, tot i que aquest debat sí que podria arribar a la sessió del 10 de febrer. A més, segons van coincidir alguns membres de l'executiva en finalitzar la sessió, no es descarta la possibilitat de celebrar primàries per tal de procedir a l'elecció del candidat que concursaria als comicis anticipats.

Pel que fa referència a la fussió del PLA dins el PRA, aquest pas hauria d'anar acompanyat de manera «indispensable», en paraules de Pujal, a l'assumpció per part del PRA de «tot l'actiu i el passiu» del PLA, en la mateixa línia del que ja es va afirmar fa uns mesos, amb la qual cosa el deute de la formació liberal hauria de passar al balanç del partit reformista. Aquesta voluntat, de fet, va ser ratificada en finalitzar la sessió. El calendari, segons Pujal, per a la consecució d'una candidatura és d'aproximadament uns dos mesos.

altres factors / A aquest condicionant s'han de sumar, segons Pujal, dos factors més, un dels quals ja estaria resolt. Es tracta del fet de presentar-se com a un partit que assumeixi l'ideari liberal, «cosa que ja s'ha fet als estatuts» tot fent referència a l'adaptació a la línia de la Internacional Liberal (IL) per part del PRA. El factor que encara estaria pendent, juntament amb l'assumpció del deute, és que la necessitat que el PRA estigui «legalment constituït». En aquest cas, la junta gestora del PRA ja va presentar abans del Nadal els estatuts del partit, que preveu celebrar el congrés constituent de la formació a finals d'aquest mes, entre el 20 i el 25 de gener, segons van planificar.

D'aquesta manera, la unió de PLA i PRA sota un únic paraigua denominat com a «reformista» podria donar continuïtat a la coalició que ja va ser capaç d'aglutinar l'espectre de centre-dreta del Principat a les eleccions del 26 d'abril del 2009. Aquesta unió apunta a ser, de fet, la més viable donada la pressa que, a partir de finals de gener i principis de febrer, podria dominar l'escenari polític, a causa de la dissolució del Consell General i la convocatòria d'eleccions anticipades per part del cap de Govern, Jaume Bartumeu, en no prosperar el Projecte de llei de pressupost per segon any consecutiu.

A aquesta situació s'ha de sumar, segons Pujal, «la relació no només amb el PRA, sinó també amb CR en sí mateix», tot i que aquesta seria el resultat de la decisió que prenguin finalment els liberals. En aquest cas, dins el mateix grup parlamentari reformista, ja es va constatar fa mesos com hi ha diversitat d'opinions entre els partidaris d'una fusió i els que optaven per mantenir la marca PLA sota qualsevol premissa.

el pra consultarà la militància / D'altra banda, i de cara especialment a la possibilitat d'assumir el deute del PLA, el PRA haurà de consultar amb la militància aquest afer per tal de poder oferir una resposta als liberals. Així ho va assenyalar Pujal, que va mostrar-se conscient com en aquest cas la pilota estaria en la teulada reformista.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT