PUBLICITAT

Els treballadors d'Electrotècnia neguen que la fallida sigui real

  • La plantilla ha denunciat no cobrar el mes passat a Inspecció de Treball
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La façana de l'empresa Electrotecnia, a l'avinguda Santa Coloma, ahir. Foto: TONY LARA

Els 13 treballadors dels 16 que disposa Electrotècnia (tres estan de baixa) van presentar ahir a Inspecció de Treball una denúncia a l'empresa per no haver cobrat la nòmina del mes passat. A més tenien previst presentar ahir una carta als seus dirigents amb el que s'anomena desestimament del lloc de treball. Aquestes accions s'han fet perquè aquesta setmana s'han assabentat que l'empresa, dedicada a les instal·lacions elèctriques, va presentar el passat 15 de desembre a la Batllia una declaració de fallida. Una qüestió que ells critiquen i que asseguren tenir proves a la mà que és provocada per la direcció.

Amb la carta de desestimament de llocs de treball i de danys i perjudicis, els treballadors pretenen fer entendre als seus dirigents el seu malestar i que si en el termini d'una setmana no han rebut cap resposta sobre el cobrament dels diners que se'ls deu, aleshores podran deixar d'anar al seu lloc de feina sense que això signifiqui cap perjudici legal contra ells.

Per la seva part, des de l'empresa van assegurar que la crisi en el sector de la construcció ha estat la principal raó per la qual els comptes de l'empresa s'han complicat. L'advocat d'Electrotècnia, Jordi Segura, va explicar que a l'empresa li deuen més d'un milió d'euros algunes de les empreses constructores i inclòs va afegir que l'anterior gerent deu 150.000 euros.

Els treballadors, per contra, van explicar que la manca de liquiditat «és falsa», perquè alguns d'ells han sabut que l'empresa va tenir un ingrés a principis de gener per al cobrament de les nòmines i que gran part d'aquest ingrés va ser extret el mateix dia, no saben per a què.

A l'espera de la declaració d'afirmació o denegació de la fallida de l'empresa per part de la Batllia, els treballadors van assegurar a aquest rotatiu que estan disposats a anar a l'estament judicial que faci falta per denunciar aquesta fallida, en cas que sigui declarada favorable, i donar totes les proves que ells consideren per recórrer-la. «Si hem d'anar a Estrasburg anirem», van dir els treballadors.

‘MOBBING' DINS L'EMPRESA/ Des del mes de juliol l'empresa no té cap responsable tècnic i els treballadors han treballat, segons asseguren, «per inèrcia». Aquesta situació els ha agreujat per tenir més contractes de feina «perquè el Ministeri d'Indústria no signa cap butlletí si no hi ha cap director tècnic», explica un dels treballadors. Els assalariats asseguren que en l'empresa s'està donant «un tipus de mobbing per provocar que els treballadors marxem i així no ens paguen les indemnitzacions» van explicar. La majoria dels treballadors, a excepció de dos o tres que porten poc més d'un any, treballen a Electrotècnia des de fa molts anys, la qual cosa suposaria unes indemnitzacions molts elevades en cas que s'hagin de pagar. Els treballadors també critiquen que no se'ls hagi informat de res i que s'han hagut d'assabentar de la fallida al veure, al tornar de les vacances de Nadal, que no havien cobrat la nòmina de desembre i van preguntar a la responsable del departament dels Recursos Humans.

L'advocat d'Electrotècnia va manifestar que les nòmines seran recuperades per part dels treballadors quan se'ls tornin tots els diners que se'ls deu a l'empresa. Segons Segura, l'empresa té en judicis les factures pendents de cobrar i quan aquestes es resolguin, aleshores els treballadors podran cobrar.

La plantilla, unida en la denúncia a l'empresa i en allò que preveuen fer si no es ressol la seva situació, assegura que ha estat la direcció la que ha provocat que no hagin entrat més contractes de feina i que una auditoria presentada l'any 2009 assegurava que l'empresa sí que tenia liquiditat.

Electrotècnia està en situació de liquidació des del maig de l'any passat segons es pot comprovar en el mateix BOPA.

MANCA DE PROTECCIÓ AL TREBALLADOR /El secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va explicar que la situació dels treballadors que ahir van presentar el desestimament del lloc de treball a Inspecció de Treball «és complicada» ja que no es disposa d'una llei que els protegeixi.

Ubach va assegurar a l'ANA que és una pena que es tracti els treballadors d'aquesta manera i que es posin «excuses de mal pagador» per acomiadar-los sense haver de pagar-los. A més va explicar que les pràctiques d'alguns empresaris deixen «molt a desitjar» i que es voldria tenir una «llei que protegís als treballadors, cosa que avui no existeix».

El responsable de l'Unió Sindical va recordar que fa més d'un any l'empresa va acomiadar 17 empleats quan es volien organitzar eleccions per escollir el delegat de personal. A més, es van fer fora dues persones més per deixar la plantilla en 19 treballadors, xifra que no permet fer eleccions a delegat de personal.

El secretari general de l'USdA va explicat que es reuniran amb els treballadors per veure quines accions es poden emprendre. Tot i això, va dir que la situació és «complicada» ja que la llei no preveu elements per defensar-se.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT