PUBLICITAT

Punt d'inflexió al Dakar: «Estic fart de jugar al gat i la rata»

  • Cyril Despres guanya 1min 05s a Marc Coma després d'una jornada caòtica
EL PERIÒDIC
COPIAPO

Periodic
Despres, amb Ullevalseter al costat i Coma just al darrere, ahir durant la novena etapa del Dakar. Foto: EFE / CÉZARO DE LUCA

La novena jornada del Ral·li Dakar va acabar per posar nerviós Cyril Despres, que veu que no aconsegueix retallar el desavantatge que manté amb el català Marc Coma, líder de la general del Dakar 2011. «Jo he decidit assumir les meves responsabilitats, perquè estic fart de jugar al gat i la rata els últims anys. Ja veurem què passa. Ara a esperar a Fiambalá». La desena etapa d'avui hauria de ser més decisiva que les anteriors, com la d'ahir, quan Despres va acabar la jornada 7è i Coma 9è, amb una retallada de temps a favor del francès de nou insuficient: 1min 05s. La diferència en la general ara és de 8min 14s.

La jornada es va iniciar amb una sortida en línia amb els 10 primers classificats, quan la resta de pilots havien de sortir després de cinc minuts en tandes de 20 pilots. El grup de 10 aviat es va perdre perquè tots van seguir el portuguès Helder Rodrigues, el qual en el quilòmetre 17 va agafar una trajectòria diferent. Després del caos, els pilots van tornar a la pista i allà es van trobar amb el segon grup de sortida. Pe r culpa d'això, ahir els principals favorits no van tenir cap opció de ser entre els millors durant la jornada, curta de 235km d'especial amb sortida i arribada a Copiapo. «Amb la sortida en línia i la boira s'ha complicat l'inici de l'especial i l'orientació. En el primer grup ens hem perdut», va dir Marc Coma en finalitzar l'especial.

«Ha estat una etapa una mica rara, la veritat», va dir Despres en acabar. La qüestió és que en el primer punt de control, en el quilòmetre 33,el belga Frans Verhoeven era el líder del dia amb 29s respecte al francès Thierry Bethys i 42s sobre el francès David Casteu. Dels favorits, Despres i Coma se situaven en 20a i 21a posició, i entre ells només hi havia una diferència de tres segons, a favor del pilot resident a Andorra.

Més tard va arribar una petita crisi per a Despres, que en el quilòmetre 63 perdia 47s respecte a Coma, mentre que 43km més tard la diferència, que continuava a favor del català, ja era només de 18s. La cursa va continuar amb el caos d'anar tots entre la pols seguint el rastre de la resta de pilots que anaven per davant, mentre que la lluita per la general es convertia en una cursa de persecució estranya per a Despres i Coma, entre els quals hi ha un marge en la general de menys de deu minuts que es pot decidir en qualsevol moment de qualsevol etapa, com la d'avui amb l'esperat Fiambalá.

El marge que beneficiava Coma es movia en torn al mig minut, i així en el quilòmetre 177, poc abans de passar pel segon punt de control del dia, els 18s havien augmentat fins els 35, amb Helder Rodrigues de líder de la cursa i a 2min 29s el nord-americà Street, al final guanyador. Quan va arribar el punt de control (207km), Street ja dominava l'etapa amb 47s respecte a Rodrigues, mentre que Despres havia aconseguit donar-li la volta a la cursa posant-se per davant de Coma en l'etapa, tot i que només a 13s. Al final de l'etapa, Després va aconseguir esgarrapar més segons, per arribar amb un avantatge amb el català d'1min 05s, que el deixa en la classificació general ara a 8min 14s.

ETAPA DE CALOR A FIAMBALÁ / La desena etapa del Ral·li Dakar -Copiapo fins Chilecito- suposarà el retorn a la forta calor. Només hi haurà 176 quilòmetres d'especial -686 d'enllaç- però suficients per posar a prova uns pilots molt cansats després de tants dies de competició. Les dunes i la calor de Fiambalá seran claus.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT