PUBLICITAT

Jiménez se centra en els drets dels residents i l'acord monetari

  • Sobre la donació del cordó umbilical, la ministra espanyola s'ha compromès a accelerar el procés i donar el vistiplau en un termini breu
11012011_trini
Bartumeu i Jiménez durant la trobada d'ahir al despatx del cap de Govern. Foto: TONY LARA
La delegació que ha encapçalat la ministra espanyola d'Afers Exteriors, Trinidad Jiménez, en la seva visita oficial, s'ha reunit amb una delegació andorrana, amb el ministre Xavier Espot al capdavant. D'entre els diferents temes d'interès bilateral que s'han parlat, segons han comentat posteriorment en la roda de premsa els dos ministres, ha destacat el de la situació dels residents andorrans a Espanya i els espanyols a Andorra, sobretot pel que fa a l'homologació dels seus drets. A més, sobre la donació del cordó umbilical, Jiménez s'ha compromès a accelerar el procés i donar el vistiplau en un termini breu. Abans de la reunió bilateral entre les dues delegacions, Trinidad Jiménez s'ha entrevistat amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu.

La ministra espanyola d'Afers Exteriors s'ha reunit aquest dimarts al matí amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i amb el seu homòleg andorrà, Xavier Espot. Durant la trobada amb la comitiva d'exteriors, s'han tractat diversos aspectes, com els avenços en l'acord monetari, les obres de la N-145, el conveni per a la donació de sang del cordó umbilical, els drets dels residents espanyols i andorrans als respectius països i la recent aprovació de les lleis d'imposició directa.

Pel que fa a la comissió trilateral que ha de vetllar pels interessos dels residents espanyols, francesos i andorrans als tres països, el ministre Espot ha indicat que s'ha tractat el tema per resoldre els inconvenients que s'han anat trobant a causa de l'evolució del temps. La ministra espanyola ha dit que la comissió ha de trobar la manera d'aconseguir que els drets dels residents andorrans a Espanya i els dels espanyols a Andorra siguin els mateixos, i anar-los millorant progressivament. Espot ha assegurat que és un tema que els preocupa molt i que és per aquest motiu que a la reunió s'ha volgut  "preparar el terreny" de cara a quan les delegacions dels tres països es puguin trobar. En aquest sentit Jiménez s'ha mostrat molt interessada en valorar alguns aspectes tècnics en una propera reunió que pugui tenir lloc a Madrid amb una delegació andorrana, per poder-ho deixar enllestit i així accelerar els tràmits a la comissió trilateral, que ja fa dos anys que no es reuneix.

Altres aspectes sobre els que ha parlat la ministra amb el seu homòleg andorrà, són el conveni signat entre Andorra i la Generalitat de Catalunya per permetre la donació de sang del cordó umbilical de les mares andorranes al Banc de Sang i Teixits de Catalunya. Segons ha informat Jiménez, el proper pas és que el Ministeri d'Afers Exteriors espanyol faci algunes "petites modificacions" que ja s'han presentat, i que tot seguit es firmi l'acord. Tot i que no han volgut donar dates, la ministra ha assegurat que els tràmits van a "marxes accelerades", i ha aprofitat per agrair el gest d'Andorra de voler participar en la donació.

Pel que fa a l'apropament entre Andorra i la Unió Europea, Jiménez ha felicitat el cap de Govern per la recent aprovació de les lleis d'imposició directa, i ha confiat que les reformes que està fent el Principat serviran per millorar les relacions amb Europa. Pel que fa a aquestes lleis ha recordat, però, que encara queda pendent l'aprovació d'una altra reforma, en referència a l'IVA. A més, ha afirmat que des d'Espanya seguiran treballant per trobar la millor fórmula d'acostament.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT