PUBLICITAT

Els empresaris alerten que aquest any 2011 serà pitjor que l'anterior

  • Tant la CEA com la Pime presenten una perspectiva a la baixa, tot i que també hi ha visions optimistes
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La reunió celebrada el passat mes de juliol en què van participar tant les patronals CEA i Pime com representants sindicals, liderats per l'USdA. Foto: TONY LARA

Tot i que molts analistes assenyalen que aquest recentment iniciat any 2011 serà el de la fi del cicle baixista de l'economia i l'inici de la recuperació, les patronals andorranes apunten a una dinàmica que durant aquest exercici serà encara pitjor que la viscuda fins el moment. Tant la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) com la Petita i Mitjana Empresa (Pime) van coincidir en alertar que la situació dels negocis al Principat es veurà perjudicada per la lentitud de la recuperació espanyola, així com per l'esgotament d'unes reserves que obligaran al tancament d'empreses i l'acomiadament de personal.

El president de la CEA, Xavier Altimir, va augurar «un 2011 encara pitjor que el 2010» i amb «unes perspectives gens bones»a causa sobretot de «la gran dependència de l'exterior». En aquest sentit, va alertar que «moltes companyies ja no podran aguantar més, especialment en el sector de la construcció», on la caiguda de les inversions fruit de la retallada d'aquestes partides per part de l'Administració perjudicarà el sector amb una especial virulència. D'altra banda, el sector turístic i comercial, segons Altimir, «tindrà una major resistència i anirà trampejant la situació» amb dificultats, tot i que amb una millor perspectiva si s'intensifiquen els esforços per atreure turisme al Principat.

Per la seva part, el president de la Pime, Marc Aleix, va resumir que el 2011 «no es presenta gaire bé i ens porta moltes incògnites i molt poques respostes» a causa, sobretot, de la davallada global «però especialment, i de manera més important, a causa de la crisi estructural interna» que travessa el Principat. Segons Aleix, «fins ara havíem viscut l'alegria a Espanya i França que donava vida a Andorra, però ara ja no és així» i cal, al seu entendre, «una millor promoció turística, ja que es descuiden els visitants francesos i del Regne Unit» amb mancances com la no traducció d'alguns portals relacionats amb el sector.

crida a la bona direcció / Mentre que Aleix va criticar «la gran inestabilitat que suposa la incertesa de no saber quins impostos hi haurà» en el curt termini –part de la reforma tributària directa està supeditada al vigor de l'IVA, mentre que la imposició directa no s'aprovarà fins a la legislatura vinent– i va lamentar «la manca d'unes línies mestres» per donar seguretat al sector; Altimir va advertir que caldrà estar molt atents a l'evolució dels visitants espanyols i a l'important «degoteig constant de cotitzants a la CASS» per tal que l'economia nacional no es vegi seriosament afectada.

Des de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), el seu secretari general, Gabriel Ubach, va augurar un «any complicat» en què augmentarà la conflictivitat laboral i la conseqüent demanda de suport per part de l'associació. En aquest sentit, va indicar que la Unió Sindical està «preparada» per donar el suport necessari als treballadors afectats per la dinàmica negativa a nivell empresarial i va criticar «la gran divisió a nivell polític» que, segons ell, està perjudicant Andorra de manera especial.

optimisme D'ALGUNS analistes / Paral·lelament a la preocupació de l'empresariat i del col·lectiu de treballadors, hi ha experts que, tot i reconèixer que la situació no serà òptima, conviden a l'optimisme pel que fa a les perspectives del 2011. En aquesta línia es va posicionar l'economista Gerard Martínez, que va augurar que la situació «no anirà a pitjor», doncs «ja s'ha tocat fons».

Martínez va apuntar a «la dinàmica de recuperació i la represa del consum intern a nivell europeu que, tot i que no és per tirar coets, sí que mostra un lleuger creixement». En aquest sentit, l'economista va confirmar que la construcció patirà especialment durant aquest any, encara que a nivell general, «hi haurà un creixement lent» de l'economia «de l'ordre d'entre un 1 i un 1,5% o, fins i tot, al voltant del 2%».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT