PUBLICITAT

El temps per vendre un habitatge se situa en els 3 mesos i 21 dies

  • La xifra està per sota d'Espanya, amb 10 mesos, mentre que el preu mig de la transacció és de 316.000 euros
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La maqueta d'uns pisos d'alt standing que s'estan construint a Vila, a Encamp, ahir. Foto: EL PERIÒDIC

El període mitjà de venda d'un habitatge al Principat se situa en els tres mesos i 21 dies. Aquest marge temporal està força per sota de la mitjana registrada al país veí, Espanya, que al 2010 va ser de 10 mesos, i que va augmentar en un trimestre en relació a l'any anterior.

Pel que fa al preu mitjà de venda a Andorra, a dia d'avui està situat en els 316.297 euros, uns números per sota de fa 12 mesos. És a dir, al país els habitatges es venen en una mitjana de temps acceptable si es té en compte el període mitjà al país veí, però les operacions que es tanquen ho fan per un preu inferior a anys anteriors. També a l'Estat Espanyol el preu de l'habitatge va caure durant l'any passat, concretament el 4,58% si es compara amb l'any 2009. A Catalunya la caiguda va ser del 6,21%.

Aquestes xifres es desprenen d'un dels portals immobiliaris espanyols amb més oferta de venda per internet, Facilísimo.com, amb al voltant de 80.000 immobles en venda, tant a Espanya com a Andorra (amb més de 1.800 ofertes, on també s'hi inclouen pisos llogats per a vacances). Segons les dades publicades, la caiguda del preu de venda registrada aquest 2010 no ha estat tant forta com la registrada els dos anys anteriors, quan va començar la davallada causada pel boom immobiliari. Malgrat aquest fet, els preus del metre quadrat actual se situen en xifres similars a les de fa més d'un lustre.

pisos de dimensions reduïdes / L'habitatge prototipus andorrà que més es ven actualment, a més de tenir un preu mitjà de 316.00 euros, acostuma a ser de reduïdes dimensions, fet que constata que la crisi econòmica priva a les famílies de realitzar grans inversions. Segons informen fonts del portal immobiliari, el pis genèric andorrà que més s'ha venut aquest 2010 està format per únicament un lavabo i dos habitacions. En la seva comparació amb Espanya els pisos que més s'han comprat a Andorra aquest darrer any són de dimensions més reduïdes, ja que a l'estat veí l'habitual és que siguin de tres habitacions.

És a dir, que tal i com indiquen les dades, el mercat immobiliari no està aturat, però les operacions que es tanquen no acostumen a ser de grans proporcions, a més d'estar rebaixades respecte anys anteriors.

ordino, la única que no decau / Fent una aproximació per parròquies, Encamp i Canillo són les que actualment presenten més ofertes de compravenda d'habitatges al portal web. En el cas d'Encamp destaca sobretot la zona d'Hort de Godí, amb molta oferta de venda, tot i que també a uns preus més elevats que la mitjana de la resta de la parròquia.

En totes les parròquies el preu de venda per m2 ha disminuït, excepte en el cas de la parròquia d'Ordino. A Encamp, per exemple, ha caigut un 13% els últims 12 mesos, a Canillo un 9,6% i a Andorra la Vella fins a un 28%. Pel que fa a Ordino, en els darrers 12 mesos els preus han pujat un 8,72%, i a més la parròquia ordinenca es manté com la que disposa d'una oferta de preus més elevada: El preu del metre quadrat per habitatge se situa en els 4.214 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT