PUBLICITAT

L'evolució de l'import dels dipòsits, últim escull per a la llei de garantia

  • Els reformistes demanen limitar els augments a uns nivells més assumibles per a la banca nacional
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La Comissió legislativa de finances i pressupost, encarregada de tractar el Projecte de llei de creació d'un sistema de garantia de dipòsits. Foto: TONY LARA

la Comissió legislativa de finances i pressupost tancarà demà el projecte de llei de creació d'un sistema de garantia de dipòsits per a les entitats bancàries, després que de la dotzena d'esmenes presentades pel grup parlamentari reformista només resti pendent un punt en què l'entesa és més que probable. Es tracta de l'esmena que fa referència a l'evolució de l'import dels dipòsits bancaris, on CR suggereix «limitar-ho a un nivell més assumible», segons va explicar el president de la comissió, el socialdemòcrata Jordi Font, que al mateix temps va assenyalar que, tot i que aquest increment inferior de les aportacions anuals dels bancs, el text continuaria incorporant per als usuaris unes garanties suficients.

Font va recordar que el text es va elaborar tenint en compte les aportacions fetes per l'Associació de Bancs d'Andorra (ABA), amb la qual cosa l'esmena reformista podria respondre a la inquietud d'alguna entitat bancària en particular disconforme amb l'augment establert anualment. El Govern va aprovar a finals de novembre la creació del sistema de garantia de dipòsits, amb una dotació inicial de 100 milions d'euros aportada proporcionalment als recursos de cada banc. A partir d'aquí, el text del Govern assenyala que cada any hi haurà una aportació del 0,06% dels mateixos recursos gestionats. Així, la bossa de garantia s'anirà incrementant progressivament i permetrà que el sector gaudeixi d'una tranqui·litat que es va posar en dubte en molts països amb l'esclat de la crisi financera.

Aquesta partida, que els bancs hauran de deixar en la categoria de reserves indisponibles, farà que es puguin garantir fins a un màxim de 100.000 euros tant per dipositant com per inversor. Aquest import de garantia per dipòsit o inversió se situen en una franja molt garantista amb l'usuari, ja que a moltes jurisdiccions aquest topall està establert en els 50.000, tal i com va recordar el ministre. Font va afirmar que el text suposarà «passar de la prehistòria a l'era futura» en aquesta matèria i va celebrar que aquesta reforma tingui bones perspectives per poder-se completar.

últim punt de la «sortida ordenada» / En aquest sentit, cal recordar que l'articulat que regularà els fons de garantia dels dipòsits suposarà l'última gran reforma feta en els últims mesos, segons van coincidir socialdemòcrates i reformistes el dia que van pactar una «sortida ordenada» a la legislatura que conduirà a unes eleccions anticipades.

De fet, aquesta era una mesura en què l'Executiu venia treballant des de fa mesos i que havia de tancar el conjunt d'articulats que durant aquesta legislatura han repercutit en el sector bancari, un camí que es va obrir amb el vist-i-plau dels socialdemòcrates i els reformistes a la Casa de la Vall. Aquest pas permetrà l'adequació als estàndards comunitaris en aquest àmbit, que han entrat en vigor amb el nou any 2011.

És amb aquesta finalitat, la de fer prosperar la reforma, que a la reunió del grup parlamentari socialdemòcrata que se celebrarà avui es tractarà la demanda reformista i, si no hi ha cap sorpresa, tot apunta a que la voluntat d'agilitzar al màxim aquest articulat faci possible la bona consideració de l'esmena.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT