PUBLICITAT

Els dominis ideen estratègies per combatre l'ús fraudulent del forfet

  • L'abús del document i la seva revenda són detectats pel mateix personal de pistes que pot sancionar a l'infractor
PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Esquiadors passen els seus forfets pels torns per accedir al Funicamp. Foto: EDUARD COMELLAS.

Abans fins i tot es podia plagiar el document, els forfets, i es feien bones còpies falses. Ara amb la introducció de la barra magnètica i el codi de cada estació és més difícil i la picaresca opta més per altres alternatives. Des de les estacions d'esquí de Vallnord i de Grandvalira coneixen ben bé aquestes pràctiques fraudulentes i han treballat per posar els mitjans necessaris per impedir que es realitzin. La revenda dels forfets i la utilització abusiva del passi, són castigats per la llei de l'esquí, i els mateixos responsables dels dominis esquiables estan capacitats, segons aquesta norma, per executar el càstig. Amb aquesta llei a la mà l'esquiador que fa un ús enganyós del seu forfet ha de saber que pot ser penalitzat.

Vallnord i Grandvalira han ideat estratègies per a una segura venda de forfets i per evitar aquestes pràctiques que fan una competència deslleial i il·legal als dominis. Des de Vallnord es destaca la instal·lació als torns de l'anomenada Skidata, que permet conèixer al personal de les pistes el tipus de forfet que porta cada client. En cas que es detecti una irregularitat (com per exemple que un adult vagi amb un forfet infantil) es procedeix a efectuar el control pertinent i a la retirada del forfet si fos necessari. Aquest control és efectuat pels mateixos responsables de les pistes.

És conegut per tothom que en les proximitats dels punts de venda de forfets es practica l'anomenada revenda. A diferència de la del futbol, que es cobra més cara i té un caire més recaptador i de fer negoci, la del forfet és també amb afany de guanyar uns quartos però no amb un preu superior, sinó amb un preu inferior que en molts casos arriba fins i tot a la meitat de la tarifa. La raó és que el propietari no farà ús d'aquest document i vol treure-li un benefici per no perdre la despesa ja feta.

Per la seva part, Grandvalira utilitza el personal d'atenció al client com a element dissuasiu per a qualsevol pràctica de l'ús fraudulent del forfet. «El mateix personal informa de l'estat de les pistes i serveix de dissuasió per si hi ha algú que vol fer un ús fraudulent, com la revenda» ,expliquen des de Grandvalira. En les instal·lacions com a l'entrada de cada telecadira els torns també són un punt de filtratge i detecció dels usos enganyosos.

RETIRADA DEL FORFET I MULTA / L'ús fraudulent suposa, tal com queda reflectit a la llei de l'esquí, la retirada del forfet i una penalització que és el doble de l'import del forfet. En el forfet ja posa que és personal i intransferible. En el mateix article 27 de la llei de l'esquí diu en el seu articulat primer que tot usuari « de les instal·lacions del transport d'una estació d'esquí ha de portar el títol de transport corresponent (el forfet), que és personal i intransferible». A més esmenta que aquest document porta indicada la durada de la seva validesa.

A l'igual que en cas que hi hagi esquiadors que posen en perill la seguretat de les instal·lacions o la integritat dels altres usuaris, l'estació pot negar-li l'accés a les pistes i procedir a la retirada immediata del forfet, si hi ha un ús enganyós d'aquest, també es pot prohibir l'utilització de les instal·lacions i el pas per les pistes.

En cas que el personal de les pistes executin aquesta penalització i tinguin problemes i no puguin arribar a un acord, des dels dominis fan requeriments a la Policia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT