PUBLICITAT

El PS té «bones vibracions» per arribar a un acord amb els Verds

  • Eixos com el de les ajudes socials, l'acostament a Europa i culminar la reforma tributària, els punts d'entesa
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Josep Mas, Isabel Lozano i Antònia Escoda, dels Verds, amb Jaume Bartumeu, el setembre del 2009.
Foto: EL PERIÒDIC

No es cap secret que el Partit Socialdemòcrata (PS) i els Verds d'Andorra contemplen en la seva estratègia electoral per als comicis generals anticipats –ara ja clarificats després del discurs de Nadal de Jaume Bartumeu– una possible entesa preelectoral que faci possible sumar esforços aplegant l'espectre socialdemòcrata i ecosocialista del Principat. El que ja és una novetat és que aquestes intencions estiguin poc a poc consolidant-se amb fets, i és que després d'una reunió mantinguda entre el primer secretari del PS, Ferran Goya, i la dirigent dels Verds, Antònia Escoda, tots dos es van emplaçar per després de Reis per tal de mantenir una trobada formal per abordar sense embuts aquesta possibilitat.

En el marc d'una entrevista amb aquest rotatiu, Goya va reconèixer el passat dimecres que la formació ha mantingut «converses personals exploratòries» amb Escoda i que divendres, al comitè executiu del partit, hi havia a l'ordre del dia la informació de l'estat d'aquestes converses amb la presidenta dels Verds. El socialdemòcrata va mostrar-se optimista amb la possibilitat que aquesta entesa sigui possible i va assenyalar que el partit té «bones vibracions» d'aquest procés. Pel que fa a l'altre interlocutor, Escoda va afirmar ahir a EL PERIÒDIC que, efectivament, aquestes converses han iniciat amb bon peu, però que no hi ha res fet i que caldrà trobar els punts de convergència.

Concretament, la líder dels Verds va clarificar que, en cas que s'arribi a aquest acord, es tractaria d'un «gran full de ruta» que inclogués els punts en què el PS i els Verds poden anar de la mà i que, al mateix temps, preservés la identitat de la formació ecosocialista del Principat.

Escoda va afirmar que ja feia temps que es venia parlant d'aquesta possibilitat de consensuar els punts d'entesa amb el PS prèviament a les eleccions, però al mateix temps va voler puntualitzar que ha estat la «situació extraordinària» que viu Andorra, en plena crisi econòmica estructural sumada a «una situació al Consell General insostenible», allò que ha fet que en el sí dels Verds es contempli aquesta possibilitat d'una forma clara.

La urgència de la situació / Mentre que Goya va situar aquest procés d'acostament amb els Verds com a un dels eixos a nivell preelectoral en què treballa el partit, juntament amb converses com les mantingudes amb Segle 21 (S21) de Sant Julià o Renovació Democràtica (RD) d'Escaldes Engordany, Escoda va justificar que els contactes amb el PS es duran a terme «sense parlar de la paraula pacte, que sempre s'associa al repartiment d'un pastís», però al mateix temps assegurant que els Verds puguin obtenir els seus fruits d'aquest camí conjunt.

No cal esmentar que, mentre l'objectiu dels socialdemòcrates serà desencallar el complex joc de forces al Consell General i aconseguir una majoria que permeti tirar endavant les reformes que els agents econòmics i socials demanen pel país, el dels Verds serà, a més d'aquest, entrar d'una vegada per totes a la cambra parlamentària. En aquest sentit, durant aquesta legislatura, els ecosocialistes han vingut criticant en nombroses ocasions el tarannà que s'ha pogut percebre al Consell General per part de formacions que, segons va dir ahir Escoda, «han bloquejat» molts reformes plantejades.

Tres eixos bàsics / A nivell particular, tot i que això també s'haurà d'anar modulant poc a poc, els Verds van assenyalar tres punts bàsics de convergència amb el PS. Es tracta de «les ajudes socials a aquells que les estan necessitant, el tancament del capítol fiscal que faci possible la reforma tributària i l'acostament a Europa».

Aquest camí és, de fet, el que uneix totes dues formacions i que, segons es percep després de les declaracions de tots dos dirigents, hauria de pesar més per deixar enrere altres possibles fonts de discussió i fer una excepció vist el panorama actual.

Les excepcions / Precisament, les excepcions que, en aquest cas, estarien disposats a fer els Verds, serien la qüestió de la nacionalitat i la reforma de la llei electoral. «No ho aparcarem», va dir Escoda, però sí que es podria deixar en un segon terme fins a un estadi posterior.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT