PUBLICITAT

El CAA valora l'esforç de contenció de RTVASA

  • Els comptes per aquest any ascendeixen a 4,437 milions, un 5,44% menys que l'exercici anterior
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

L'informe relatiu a l'avantprojecte de programa d'actuació, inversió i finançament de Ràdio Televisió d'Andorra S.A. elaborat pel Consell Andorrà de l'Audiovisual (CAA) valora positivament una «contenció de la despesa» per part de la parapública que, això sí, «caldrà veure si es pot assolir» donades diferents circumstàncies. A més, el CAA percep en el seu escrit sobre els comptes de RTVASA que hi ha, «en relació amb els exercicis 2009 i 2010, una major dedicació en l'elaboració de la memòria de l'avantprojecte de pressupost, indicant de manera més extensiva les hipòtesis de càlcul, així com les polítiques generals i objectius de l'entitat».

D'aquesta manera, el CAA marca un punt d'inflexió respecte anteriors avaluacions, ja que durant els exercicis anteriors, des d'aquest organisme es van mostrar molt crítics amb la deriva de la parapública. De fet, en aquest informe no s'amaga que els comptes són difícils de quadrar, tot i que el CAA reconeix que «confeccionar un pressupost que evidenciï una menor dependència de les transferències del Govern no és fàcil».

En aquest sentit, a l'apartat d'aspectes previs, el Consell de l'Audiovisual assenyala com «ja a finals de l'exercici 2005, els fons propis de la societat (patrimoni net) eren negatius per valor de 198.000 euros», una «situació que s'ha anat agreujant fruit dels resultats negatius acumulats en els darrers anys, fins arribar a finals de l'exercici 2009 a un patrimoni net negatiu de 2,538 milions». A criteri del CAA, «és evident que, amb l'estructura actual de la societat, sense les aportacions de les transferències externes (Govern) és del tot impossible equilibrar els comptes». Així, en base a la previsió de liquidació d'ingressos i despeses, segons el CAA, «els ingressos propis només permeten cobrir un 18,5% del total de despeses i inversions», un fet que, tal i com preveu a Llei de societats anònimes i de responsabilitat limitada, suposaria la fallida tècnica.

contenció fruit de la crisi / El director executiu d'ATV, Francesc Ruano, va assenyalar que, efectivament, «s'ha fet una reducció molt important de la despesa» que es veurà reflectida al tancament dels comptes del 2010, però al mateix temps es tracta d'un «esforç» que, d'altra banda, «estan realitzant totes les administracions», com així és necessari en un context de crisi, segons va remarcar.

Aquesta dinàmica ha derivat en una reducció del 5,44% de les despeses corrents i de capital respecte el pressupost anterior, ja que el total de l'avantprojecte de pressupost 2011 per a RTVASA s'ha reduït fins els 4.537.593 euros. En aquest sentit, segons el CAA, «si prenem com a referència el pressupost 2009, en dos anys hi ha una reducció del pressupost de gairebé el 16%». El Consell apunta que la rebaixa successiva del total del pressupost es deu a factors com un descens «significatiu» de les despeses de personal de 279.000 euros en dos anys.

Ruano va celebrar el reconeixement del CAA pel que fa a l'esforç de contenció de la parapública i va justificar que la televisió i la ràdio públiques estan travessant uns moments de dificultat econòmica en què s'està prioritzant el manteniment de la plantilla fixa, tot i que el personal eventual està patint més aquest ajustament pressupostari.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT