PUBLICITAT

Tot esperant les nevades

  • Les festes s'han endut la neu: el país no registra precipitacions de consideració des de la nit de Nadal
C.G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un infant observa mentre esquia una obertura causada per la falta de neu, ahir. Foto: ORIOL LLAURADÓ

El dia 24 de desembre s'aixecava blanc a gran part del país. Un bon preludi de regal de Nadal per als esquiadors amb ganes d'aprofitar les vacances, i evidentment també per les estacions d'esquí. La neu queia sobre neu, ja que els mesos de novembre i desembre d'aquest darrer any han estat generosos amb les precipitacions.

Però tan bon punt van arribar les festes va marxar la neu. El país no registra intenses precipitacions en forma de nevades des d'aquell ja llunyà 24 de desembre. A partir de llavors, molt de sol combinat amb fred, o núvols i fins i tot pluja combinats amb calor. Un exemple d'aquesta darrera situació, la jornada ennuvolada i poc freda d'ahir.

La situació òptima de les pistes ha desaparegut al país. La neu pols ha estat substituïda per neu dura i humida a una part de les pistes, especialment en cotes baixes. Els gruixos de neu oscil·len entre el 30 centímetres i els 60 (a excepció dels 70 centímetres de màxim al sector d'Arcalís).

És aquí on prenen una importància cabdal els canons de neu artificial. A Vallnord disposen de 296, pels 1.065 de Grandvalira. En aquest darrer domini, i tenint en compte l'important nombre de canons en comparació a la resta d'estacions del Pirineu, asseguren que l'absència de neu fins i tot els beneficia.

De moment les xifres d'esquiadors no s'estan ressentint si es comparen les dades amb la de les festes de l'any passat. Però ja estan apareixent els primers socs i s'entreveuen rocs i pedres en aquelles zones on no arriben als canons.

Caldrà esperar que amb la marxa de les festes torni a venir la neu. De moment les previsions no són massa optimistes. Almenys fins dimarts no es preveuen nevades de consideració. Però hi haurà moltes estones de sol. Els esquiadors podran posar-se morenos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT