PUBLICITAT

L'hospital de Meritxell realitza 11,6 intervencions quirúrgiques al dia

  • Una de cada tres operacions, de les 4.200 anuals, està relacionada amb la cirugia ortopèdica i traumatologia
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

L' Hospital Nostra Senyora de Meritxell efectua anualment més de 4.200 intervencions quirúrgiques. Aquestes xifres representen una mitjana de més d'onze i mitja intervencions diàries, que estan relacionades amb 10 especialitats mèdiques diferents.

L'operació més efectuada al centre hospitalari, segons es desprèn de les dades de la memòria del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) de l'any 2009, està relacionada amb la cirugia ortopèdica i la traumatologia. Concretament, i de les 4.256 intervencions efectuades l'any 2009, 1.345 van ser d'aquesta especialitat, és a dir, pràcticament una de cada tres operacions. A l'altra banda, la intervenció menys realitzada és la vascular. Durant el 2009 només se'n van realitzar sis, la meitat que les efectuades al 2008. Pel que fa a les operacions de cardiologia, al 2009 se'n van efectuar 51.

Tot i que la traumatologia és l'especialitat que requereix de més operacions, el procés quirúrgic més freqüent no és d'aquesta especialitat. És tracta de la cesària. Un total de 230 dones van necessitar aquesta intervenció per poder donar a llum, dels 757 parts que van produir-se al centre hospitalari. Amb tot, la taxa de cesàries es va situar en 38,38 per cada cent dones.

La segona intervenció quirúrgica més habitual a l'hospital escaldenc és l'excisió local i el retirament de material de fixació, amb 154 en un any, seguida per les intervencions al genoll, amb 138. Pel que fa als processos UCSI, és a dir, a la Unitat de Cirugia Sense Ingrés hospitalari, de les 1.001 programades durant el 2009 una quarta part van ser per a intervencions sobre el cristal·lí, 120 per a extraccions i reparacions dentals i finalment 64 per a intervencions intraoculars excepte les de retina, iris i cristal·lí.

Finalment, i a banda de les 1.001 intervencions de la UCSI, 2.112 operacions van ser realitzades amb una programació prèvia, 972 van realitzar-se en caràcter d'urgència i 171 van ser diferides.

La suma total de 4.256 intervencions quirúrgiques és pràcticament igual a la de l'any anterior, quan es va realitzar 4.253. Cinc anys enrere, en canvi, el total d'operacions realitzades no superaven les 3.500.

193 facultatius / Per tal de garantir al màxim l'èxit d'aquests processos que requereixen de quiròfan, l'Hospital Meritxell compta amb 193 facultatius, en què s'hi inclouen també els metges que exerceixen la seva activitat en règim liberal privat i els metges contractats per a la realització de guàrdies. Aquesta xifra mostra una tendència a l'alça en relació a anys anteriors, constatant així un lleuger augment dels especialistes mèdics. En total, el SAAS comptava l'any 2009 amb 902 professionals, incloent també infermers, tècnics i personal de suport assistencial, personal de suport no assistencial, així com personal d'administració.

Pel que fa als recursos, les 11,6 intervencions quirúrgiques diàries es realitzen en quatre quiròfans i en dos sales de parts. Cal tenir en compte també els 14 boxs d'urgències i els 17 del servei de diàlisi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT