PUBLICITAT

El Govern crea un full de reclamació de consum i una web de reclamacions sobre el comerç

  • L'Executiu col·laborarà amb l'Agència Catalana del Consum per atendre recíprocament les queixes
  • La Unitat d'Inspecció i Comerç ha atès 30 reclamacions en mes i mig que porta de funcionament, després de la desaparició de l'ACU
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY


comeros
Façanes de Comerços al carrers cèntrics de la capital. Foto: ORIOL LLAURADÓ
El Govern ha informat que amb l’objectiu de facilitar la tramesa d’informació per part de la ciutadania a la Unitat d’Inspecció i Comerç, s'ha posat en marxa un full de reclamació de consum, que està disponible a la pàgina web de Tràmits del Govern www.tramits.ad, així com al futur web del Departament de Comerç que es posarà en marxa properament. Les reclamacions també es poden adreçar a la nova adreça electrònica: [email protected]. Actualment, les consultes i les reclamacions es formalitzen tant de forma directa, com electrònica o mitjançant les oficines d'informació turística distribuïdes arreu de les set parròquies.

Per oferir un millor servei en la gestió de les reclamacions, el Govern també està treballant per tancar una col·laboració amb l’Agència Catalana del Consum per atendre recíprocament les possibles reclamacions. En aquest sentit, el cap de la Unitat que assumeix les funcions de l'Associació de Consumidors d'Andorra, Xavier Granyó, ha assegurat que la intenció és que des d'Andorra es puguin atendre reclamacions d'andorrans a botigues catalanes i que des de Catalunya puguin tramitar les queixes dels catalans als comerços d'Andorra. Tot i que els drets dels consumidors a un lloc i a l'altre no són exactament els mateixos, el cap de la Unitat ha assegurat que en essència són similars.

En aquest sentit, Granyó ha recordat la necessitat d'una nova llei del comerç que reguli els drets dels consumidors fent-los homologables a la resta de països d'Europa, ja que assegura que l'actual ha quedat endarrerida. Un dels punts que cal determinar és el fet que tots els establiments hagin de disposar de fulls de reclamació per als seus clients perquè, segons Granyó, tot i que les queixes que es reben a vegades no són per fets que vagin contra la llei, és important que el consumidor tingui l'oportunitat de manifestar el seu enuig quan rep un tracte inapropiat. Tal com ha explicat el cap de la Unitat d'Inspecció i Comerç, de les reclamacions que es reben a l'Agència Catalana del Consum, el 60% no tenen raó, però tot i així és imprescindible que es puguin fer. D'aquesta manera, queixes molt habituals són les que fan referència al mal tracte dels comerciants, o a la falta d'amabilitat, que no poden ser trameses perquè no incompleixen la llei, però en canvi sí que afavoreixen que s'emprenguin mesures per conscienciar els botiguers.

La Unitat d'Inspecció i Comerç del Ministeri de Turisme, Comerç i Indústria ha atès 30 reclamacions des de la seva posada en funcionament, el 15 de novembre, i fins al 22 de desembre. Des d'aleshores, alguna de les queixes ja ha derivat en l'obertura d'un expedient sancionador. A més, el cap de la Unitat que assumeix les funcions de l'Associació de Consumidors d'Andorra, ha explicat que s'han respost 33 consultes, moltes d'aquestes per part d'empresaris i botiguers, i no només de clients.

De les 30 reclamacions registradaes entre el 15 de novembre i el 22 de desembre del 2010, 12 han estat solucionades, 2 no acceptades i la resta en tramitació. Algunes d'aquestes s'han pogut solucionar de manera ràpida perquè suposaven només una trucada o una visita, com pot ser el canvi d'algun producte defectuós, mentre que d'altres requereixen un procés més llarg de mediació i conciliació. Sovint les queixes es poden resoldre fàcilment negociant amb els botiguers i els clients, però en algun cas, la Unitat ha hagut d'obrir un expedient sancionador al negoci perquè aquest no ha entrat en raó, segons ha explicat el cap de la Unitat d'Inspecció i Comerç.

En aquest període, a banda de les reclamacions, el servei ha rebut i informat telefònicament, electrònicament o per visita presencial un total de 33 consultes que no han derivat en reclamació escrita.
Les consultes i queixes més habituals fan referència als canvis de productes defectuosos, que l'establiment té l'obligació de canviar per un d'igual o de retornar els diners. Quan l'objecte venut s'ha espatllat la resolució del cas és diferent i aleshores la botiga ha d'intentar arreglar-lo o en el seu defecte, canviar-lo per un d'igual. Altres reclamacions que s'han rebut a la Unitat fan referència a abusos contractuals.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT