PUBLICITAT

L'IPC al tancament de l'any 2010 serà positiu i arribarà fins un 1,6%

  • El 20 de gener es publicarà l'IPC definitiu, una dada que marcarà els preus de molts sectors de l'economia
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un usuari, realitzant les seves compres en un dels hipermercats del Principat. Foto: TONY LARA

el Departament d'Estadística de la Secretaria d'Estat per la Reforma de l'Administració i la Promoció de la Societat del Coneixement va fer pública ahir la dada de l'Índex de Preus de Consum (IPC) avançat corresponent al mes de desembre del 2010, una dada que tanca l'exercici i que, un cop es confirmi, marcarà la referència per a molts sectors lligats a la dinàmica econòmica del Principat. Concretament, l'IPC avançat va ser del 1,6%.

D'aquesta manera, i en cas de confirmar-se, hi haurà un increment de dues dècimes respecte el novembre del 2010, quan l'IPC va ser del 1,4%. L'indicador avançat es calcula, segons Estadística, «amb l'objectiu d'aportar la mateixa informació, en temps i qualitat, que les dades publicades pels instituts d'estadística de la UE». Pel que fa a la metodologia emprada pel càlcul de l'indicador avançat, aquesta és la mateixa que la que se segueix en el càlcul de l'IPC, mentre que la diferència rau en la informació utilitzada.

De fet, l'indicador suposa un càlcul previ amb el 99% dels preus entrats, mentre que per a les sèries que encara no han estat enquestades, s'utilitza el mateix preu del mes anterior. Tot i que des del Departament d'Estadística van remarcat que «l'indicador avançat proporciona únicament una informació orientativa i, per tant, no té perquè coincidir amb la dada de l'IPC», durant els mesos anteriors aquesta aproximació ha estat pràcticament idèntica a la dada registrada finalment, amb variacions màximes que han girat entorn a una dècima percentual.

les conseqüències de l'ipc / A l'espera de que el 20 de gener es publiqui la dada definitiva de l'IPC corresponent al desembre i, conseqüentment, l'indicador de referència al tancament del 2010, l'esmentat 1,6% confirmarà la tornada a les xifres en positiu, després que l'any 2009 finalitzés amb un històric IPC ancorat en un 0%. Així, són molts els sectors pendents d'aquesta xifra que marca, per exemple, augments salarials o dels lloguers.

Un exemple és l'Administració pública. En aquest sentit, des de la Secretaria d'Estat de la Funció Pública es fa informar fa poques setmanes que, després d'analitzar acuradament diverses possibilitats, el Govern va decidir que l'augment salarial equivalent a l'IPC s'aplicaria a tots aquells funcionaris que reben una retribució salarial neta de 2.000 euros, per garantir-ne, doncs, la seva protecció i evitar situacions discriminatòries, una mesura que va validar el Consell General. Els lloguers són un altre dels punts clau. L'any 2010, com a resultat de l'IPC zero del 2009, els preus van quedar congelats, una mesura que es va presentar com a excepcional.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT