PUBLICITAT

Els serveis de caire social són els que menys s'encareixen el 2011

  • Andorra la Vella i Escaldes-Engordany són les parròquies on més s'apuja l'import de nínxols i columbaris
EVA ARASA
ESCALDES -ENGORDANY

Periodic
La gent gran d'Andorra la Vella té un lloc de trobada al Casal Calones. Foto: SAMUEL RODRÍGUEZ

Els cònsols de les set parròquies van presentar, el mes de juny passat, un document d'acords per contenir la despesa dels respectius comuns i, de seguida, es van afanyar a puntualitzar que, malgrat la voluntat d'anar reduint la subvenció pública dels serveis i activitats, l'augment del preu que paguen els usuaris es faria de manera progressiva i mirant d'afectar el mínim possible l'oferta de caire més social. Ara que s'han publicat al BOPA les ordinacions de preus públics per a l'any vinent –amb l'excepció de la de Sant Julià de Lòria, que és l'última parròquia que va celebrar el corresponent Consell de Comú–, es constata que, efectivament, el preu d'un servei com el d'atenció domiciliària queda congelat a Andorra la Vella (7,70 euros), Encamp (9 euros) i la Massana (de 7 a 9 euros segons el grau de dependència), mentre que a Escaldes-Engordany passa de costar 8 euros a un ventall de preus que van dels 2,50 als 8,80 euros, en funció del nivell de renda –amb l'objectiu que les persones que s'ho poden permetre paguin més que aquelles persones amb una renda baixa.

En canvi, un dels àmbits on hi ha un increment notable dels preus, en aquest cas a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, és als cementiris. Així, per exemple, la venda de nínxols a la capital augmenta un 10,25%: un nínxol a l'ampliació dels blocs A i B passa de 758 euros la unitat a 835,70 euros. A la parròquia veïna, l'apujada encara és més accentuada, del 15%: un primer forat amb ossera al cementiri de la Plana passa de 1.165 a 1.340 euros. En el cas dels columbaris, per a les urnes cineràries, l'increment ronda el 70%: un primer compartiment en un columbari passa de 550 a 937 euros.

Val a dir que aquesta tendència no es dóna en totes les parròquies. A Encamp, per exemple, els preus es mantenen igual: la venda d'una columna de sis nínxols segueix costant 5.863 euros; el lloguer d'un nínxol per sis anys, 572,20 euros; i la venda d'un columbari, 800 euros. I a la Massana igual: el lloguer d'un nínxol per sis anys es manté en els 322,98 euros –un preu vàlid per als nínxols de segona fila, ja que de primera no n'hi ha de disponibles per al lloguer.

A Ordino i Canillo, pel seu cantó, els preus augmenten, però de manera més moderada. A la parròquia de les valls del nord, l'augment ronda el 5% –comprar un nínxol costa 520 euros, quan l'any passat en costava 495. A Canillo, l'augment se situa entre el 0,05 i el 0,1%: la concessió perpètua d'un nínxol d'un forat passa de 789 a 790 euros, mentre que un columbari passa de 1.303 a 1.305 euros.

Escoles bressol / Amb el mateix objectiu d'anar reduint el pes de la subvenció dels serveis per part del Comú, però sense perjudicar la ciutadania –els cònsols s'han referit reiteradament a la situació difícil que viuen moltes persones i famílies en aquests moments–, els preus de les escoles bressol s'han apujat poc o gens. A tall d'exemple, Ordino manté el preu en els 324,53 euros mensuals (en el cas de pensió completa) i Canillo augmenta els preus un 4%: la mateixa pensió completa passa de 289 euros mensuals a 303. A Escaldes-Engordany, la pensió completa passa de 332 a 340 euros (augment del 2,4%); a Andorra la Vella, de 307,50 a 325,95 euros (augment del 6%); i a Encamp, on l'augment és més pronunciat (del 9%), de 309,40 a 340,30 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT