PUBLICITAT

Els bombers fan més d'un transport sanitari al dia

  • El cos comptarà amb una nova ambulància i es reformaran quatre
PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Bombers realitzen un servei sanitari al carrer Prat de la Creu. Foto: EDUARD COMELLAS

En els 11 primers mesos d'aquest any el Departament Especial de Prevenció d'Extinció d'Incendis (Depeis) ha fet 402 serveis d'ambulància, el que es pot traduir a més d'un transport sanitari per dia. La majoria d'aquests han estat transports sanitaris per malaltia, en total han estat 227. Quan fa un any de la recuperació del transport sanitari pels bombers, el cap d'aquest departament, Joan Carles Recasens, fa un balanç positiu, no només pel nombre de serveis prestats sinó perquè hi ha una bona feina feta entre el SUM, el Depeis i l'empresa de transport privat mitjançant la coordinació del centre regulador del 116. Tot i això també es preveuen millores en els mitjans de transport, perquè des dels bombers esperen una nova ambulància i ja està aprovat el pressupost per reformar i modernitzar altres quatre que tenen.

A la raó de la malaltia li segueix el transport per accidents a vianants, que en aquest període han estat 56 els serveis que els bombers han realitzat per aquesta tipologia de motius, com poden ser atropellaments, on els bombers s'han hagut de desplaçar per proximitat i acompanyar al vianants. Els accidents laborals i els domèstics són altres motius pels quals es desplaça el servei sanitari de bombers, en 25 i 24 ocasions respectivament. Altres tipus d'incidents en els que han participat en el gairebé primer any de funcionament, han estat els accidents esportius, amb 17 transports, els d'oci amb 13 i els escolars amb 8 serveis.

Pel que fa a altres tipus de causes que han motivat el transport sanitari del cos, que s'anomenen serveis secundaris, els bombers han fet el trasllat de persones impedides, en aquest cas en onze ocasions.

NOVA AMBULÀNCIA /El passat mes de novembre es va adjudicar la compra d'un vehicle i la seva transformació en ambulància de tipus C, així com també la modificació a la normativa europea d'altres quatre ambulàncies que disposa el Depeis. Tal i com va explicar Recasens es tracta de la compra d'una camioneta que es transforma en ambulància i de la «remodelació de les quatre ambulàncies que tenim que en el seu moment eren noves però que ara s'han de renovar aspectes de l'interior com les lliteres fer-les més còmodes i les rampes més adequades».

El preu de la nova ambulància que espera tenir el cos de bombers aviat és de gairebé 85.000 euros, i la reforma i modificació de les quatre ambulàncies suposa un cost de més de 61.000 euros. Finalment el Depeis comptarà amb sis ambulàncies, dos de les quals ja estan a la caserna d'Andorra la Vella, i la nova també anirà aquí, i després hi ha una per cada caserna, una a la Massana, una a Canillo i una al Pas de la Casa. Aquest nombre de recursos per al transport sanitaris és suficient, segons assegura el director dels bombers.

Tot i que amb la recuperació del servei del transport sanitari, a finals de l'any passat, ja es va crear un protocol base per les actuacions i per determinar des del centre regulador del SUM i mitjançant una trucada d'emergències l'actuació i la participació en cada cas, aquest ha de completar-se. Així ho va explicar Recasens qui va manifestar que s'està treballant en nous protocols per ser més específics en l'actuació segons la tipologia de cada accident.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT