PUBLICITAT

Satisfacció dels cònsols per la ratificació de la Carta de l'Autonomia Local

  • Casadevall lamenta que no s'hagi assumit la totalitat dels punts
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una reunió dels cònsols amb els responsables del Govern, el mes passat. Foto: TONY LARA

El cònsol major de Canillo, Enric Casadevall, va assegurar ahir a l'ANA que de manera majoritària, els cònsols es mostren satisfets que el Consell General hagi ratificat la Carta Europea de l'Autonomia local el passat dimecres. Malgrat tot, lamenten que no s'hagi assumit de manera completa tal com havien demanat. Cadasevall va recordar que segons un especialista, els apartats que no s'han ratificat no són inconstitucionals, i lamenta que els grups parlamentaris no hagin analitzat l'informe que els cònsols els van trametre. El cònsol es va mostrar optimista que en un futur els tres punts no aprovats es puguin arribar a assumir.

Pel que fa a l'apartat sobre l'accés al mercat nacional de capitals, Casadevall va dir que encara que la Carta de l'Autonomia Local permetés que els comuns poguessin accedir-hi, si a Andorra no hi ha un mercat de capitals, igualment no hi podran accedir, per tant, no entén on el Govern veia el problema a l'hora d'acceptar aquest punt.

Tampoc s'entén, al parer de Casadevall, que no s'hagi aprovat el punt que fixa que el repartiment que vingui de l'Estat ha d'estar en relació a les competències. El motiu és que encara hi ha el model antic on competències i transferències no estan ben relacionades i que precisament s'està negociant el nou sistema, però segons el cònsol canillenc, fins d'aquí a 5 anys no s'avaluarà el grau de compliment de la carta, per tant, creu que són «excuses de mal pagador».

Tenint en compte la situació política, Casadevall dubta que les negociacions per modificar les competències i les transferències es puguin tancar aquesta legislatura. Tot i això, confia que el treball almenys estarà fet i es podrà tornar a posar sobre la taula del nou Govern. El que sí que considera que valdria la pena és tancar aquesta reforma abans de finals del 2011, perquè després de les eleccions comunals sí que s'hauria de tornar a començar des de zero.

Compensacions comunals / També ha manifestat que és una «llàstima» que no s'hagi acceptat que l'Estat pugui compensar les corporacions amb més dificultats d'ingressos. Els cònsols no entenen perquè s'ha eliminat aquest punt, tenint en compte que d'alguna manera el model andorrà ja ho fa, perquè malgrat que les transferències no es facin en funció dels ingressos, el repartiment sí que té en compte tant els habitants com el territori. Casadevall va defensar aquest sistema perquè, tot i que ha reconegut que un habitant de Canillo en proporció rep més diners que un d'Escaldes, el cònsol va assegurar que les parròquies centrals tenen més possibilitats d'ingressos a través dels comerços, els aparcaments, entre d'altres, i que en canvi en parròquies com la de Canillo el cost de serveis com el de l'aigua és molt més elevat per l'orografia i l'extensió del territori. Precisament en aquest punt, el cònsol canillenc va fer referència a la demanda de compensacions feta fa uns mesos per part de les parròquies amb estacions d'esquí. Casadevall va lamentar que no se n'hagi tornat a parlar, i va recordar que es va calcular que un 80% del deute actual que tenen les parròquies altes són les inversions destinades als dominis esquiables i que han contribuït al creixement econòmic de tot el país. El cònsol va recordar que des del Govern es va dir que era una qüestió complicada perquè hi ha altres parròquies amb altres atractius turístics, i que sí que es va aconseguir no pagar el mínim de la tarifa elèctrica fora de temporada.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT