PUBLICITAT

Nomen denuncia una aliança secreta entre PS i CR que qualifica de «socioreformisme»

  • ApC profetitza que la legislatura s'allargarà en virtut d'aquest pacte
I. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Nomen i Bartumeu, ahir. Foto: TONY LARA

Ningú ha fet tant per modernitzar el lèxic polític andorrà com Eusebi Nomen. Cada sessió de Consell, el president d'ApC regala un nou concepte per a ús i gaudi dels aficionats al debat públic –cada cop menys nombrosos, sospito–. Ahir el concepte estrella, de clara inspiració catalana, va ser el de socioreformisme, entesa com l'aliança entre socialdemòcrates i reformistes; aliança que, segons Nomen, ha funcionat en els moments clau de la legislatura: intercanvi de dades fiscals, lleis d'impostos directes, lleis bancàries... Menys en la investidura on, aquí sí, el líder d'ApC va admetre ahir el seu pecat original d'haver permès que Jaume Bartumeu arribés al Govern.

Nomen va tornar a fer un del seus exercicis d'equisitància, consistent a situar-se en el vèrtex d'una paràbola tangencial a reformistes i socialdemòcrates; vèrtex que tendeix a infinit, s'entén. El president d'ApC va fer tots els possibles per evidenciar una entesa entre PS i CR, a qui va arribar a qualificar d'«amants prohibits», i va augurar que la legislatura s'anirira allargant en virtut d'aquesta aliança. Si més no –com a mínim pel que sembla– les paraules de Nomen tenen un efecte taumatúrgic sobre els dos principals partits. «No hi ha res com un Nomen per posar d'acord els enemics», va afirmar Joan Gabriel a la sessió d'ahir. Si és veritat, el podrien haver citat a la reunió de dimarts i potser haurien aprovat la llei de l'IVA i tot.

L'objectiu tàctic d'ApC era clar: fer sentir incòmodes els reformistes pel seu pacte amb el PS, pacte que passa per... ¡posar impostos! Però ni reformistes ni socialdemòcrates van voler aprofundir gaire en el debat. ¿Serà veritat que hi ha sociovergència a l'andorrana? ¡Què ràpids que som copiant als de fora! I, si hi ha sociovergència ¿qui és Nomen? ¿Albert Rivera o Alícia Sánchez Camacho? L'un té tres diputats, l'altra, és la tercera força al parlament català. Les comparacions són perilloses.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT