PUBLICITAT

El debat de totalitat del pressupost evidencia les eleccions anticipades

  • Nomen proposa la votació dels comptes per a demà i Serra i Bartumeu no ho veuen reglamentari
PEPA GALLEGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El conseller reformista Jaume Serra conversa amb Jordi Font, president de la Comissió de Finances i Pressupost, abans del Consell General Foto: TONY LARA

Les dues esmenes a la totalitat de la llei del pressupost per a l'any vinent, presentades pels grups de l'oposició, Coalició Reformista i Andorra pel Canvi, van ser desestimades ahir amb la votació conjunta d'elles (i no de manera separada com es va fer per al pressupost del 2010) en la què va tenir com a resultat 14 vots a favor i 14 en contra. Una conclusió que ja era esperada a l'igual que la què va sortir del debat entre els representants de les tres forces parlamentàries en la què es va evidenciar el no recolzament per part dels grups de l'oposició a l'aprovació del pressupost i per tant la convocatòria d'eleccions anticipades, prèvia dissolució del consell, com es va comprometre el mateix cap de govern, Jaume Bartumeu. Un pas més cap aquest fet anunciat que, ara per ara, el màxim responsable de l'Executiu és reticent a posar-li data, tot i que es preveu sigui abans de març.

Després de la sessió del Consell General, Bartumeu va manifestar que no serà ell qui indiqui ara la data de la dissolució del consell «per no donar pistes als adversaris polítics» però també va manifestar que no vol allargar més de tres mesos la convocatòria d'eleccions una vegada es faci formal que el pressupost no prosperi. Una confirmació que sí que s'espera sigui el mes vinent.

Bartumeu també va manifestar que en la reunió amb CR celebrada el passat dimarts també es va acordar que hi ha textos legals com la la llei de garantia de dipòsits per a les entitats bancàries que són «qüestions d'estat» i que podrien passar per la mateixa sessió del consell que la de la votació del pressupost, perquè sigui aprovat abans d'eleccions. El que sí que no veu probable és que es pugui aprovar la llei de l'IVA ni tampoc ratificar l'acord d'intercanvi d'informació fiscal amb Alemanya o l'acord monetari que pugui signar el Govern.

APROVACIÓ EXPRÉS DEL PRESSUPOST / Per la seva part, Eusebi Nomen, president d'ApC, es va llançar ahir en la seva exposició de motius per demanar a tots els parlamentaris un esforç per tractar les esmenes al projecte de llei del pressupost del 2011 durant la comissió legislativa d'avui i que així es pugui convocar una sessió extraordinària del Consell General per votar-lo demà. Va explicar que sí tots estan d'acord aquesta tramitació via exprés es pot fer, entre altres coses perquè les esmenes presentades pel grup socialdemòcrata són «intranscendents», i que aquesta seria la manera de no allargar més la legislatura i així «acabar amb aquesta agonia». Una petició que el mateix conseller reformista Jaume Serra i el cap de govern van manifestar que no s'ajusta a la reglamentació.

Serra va explicar que són partidaris de fer-ho ràpid però sense forçar cap reglament. Per la seva banda, Bartumeu va manifestar que no hi haurà dissolució del consell abans del debat del pressupost.

Un segon pressupost no aprovat / «És un mal major», va qualificar Serra avançant la situació que li espera al Govern de tenir un segon pressupost sense aprovar. Per la seva part, Nomen va insistir en la idea del buit legal que es crearà amb dos anys seguits sense pressupost i va culpar al Govern «de portar la situació de precarietat al límit». Bartumeu també va voler treure qualsevol alarmisme d'aquesta situació i va manifestar que la setmana vinent s'explicarà públicament i en roda de premsa les conseqüències d'aquesta situació, així com que a partir de gener els proveïdors començaran a cobrar i s'activaran les dotzenes parts del pressupost..

100% socialdemócrata / Tant CR com ApC en la seva exposició de motius de les respectives esmenes a la totalitat del pressupost 2011 van coincidir en no veure's representats en les línies que el PS ha marcat en un pressupost que ells consideren 100% socialdemócrata.

Serra va justificar l'esmena a la totalitat i no parcial, com sí que ho va fer amb les 46 propostes l'any passat, perquè considera que el pressupost per l'any vinent «no té solució». El conseller reformista va manifestar que les línies dissenyades en els comptes per l'any vinent no corresponen a la realitat.

Tant Serra com Nomen van fer un repàs als principals indicadors econòmics que demostren la situació de crisi que pateix Andorra per justificar que no es pot aprovar un pressupost que preveu un dèficit de 82 milions d'euros i que augmenta la partida de despeses en un 38'51% en relació al darrer pressupost presentat. La falta de creixement i l'augment del dèficit públic és per part dels reformistes les principals raons de la seva esmena a la totalitat.

Els motius d'Andorra pel Canvi són similars però també va fer referència als defectes de forma del projecte de llei i al fet que el PS no hagi presentat en forma d'esmenes una proposta de pressupost de mínims. La principal crítica de Nomen pel que fa al contingut del pressupost és el dèficit que es preveu i la manca de previsió de pagament del deute públic emès de 100 milions d'euros, que té la data de venciment durant el 2011.

López va criticar els parlaments de Serra i Nomen per «manca absoluta de voluntat de concretar amb esmenes els elements que consideren millorables» i la seva «voluntat de bloqueig perquè sí a l'acció del Govern»'. El ministre va considerar que això és la prova que CR i ApC «no tenen voluntat de construir sinó de destruir i d'enfonsar el Govern».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT