PUBLICITAT

Dallerès preveu la dissolució del Consell a finals del mes que ve

  • Creu que en aquesta legislatura s'ha arribat a una «falta de respecte» mai vista abans
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Dallerès durant una sessió plenària del Consell General Foto: TONY LARA

El síndic general, Josep Dallerès, va dir ahir que el tràmit del pressupost del 2011 serà relativament ràpid per la poca quantitat d'esmenes, i que per tant el més probable és que s'habiliti un dia de finals de gener per fer la votació. El síndic considera que «tot porta a pensar» que es reproduirà el mateix resultat que aquest any, i que per tant, tenint en compte que el cap de Govern va dir que sense pressupost «era impensable continuar governant», s'espera que dissolgui el Consell General i convoqui eleccions anticipades a finals del mes vinent. Així ho va explicar ahir dimarts al programa Vox Populi de RNA, on va afegir que desitja que es posi punt i final a la legislatura «de la manera més ordenada possible».

El síndic general, Josep Dallerès, creu que el més probable és que el cap de Govern convoqui eleccions tan bon punt es rebutgi el pressupost del 2011, que «és el que tot porta a pensar que passarà». El síndic ha situat la data de convocatòria d'eleccions cap a finals de gener, ja que el tràmit del pressupost serà més curt que el d'aquest any, que es va allargar fins al març per la gran quantitat d'esmenes així com per les llargues negociacions entre els diferents grups parlamentaris per intentar trobar una entesa que evités deixar sense comptes l'Executiu socialdemòcrata.

«Regal de nadal lamentable» / D'altra banda, Dallerès va qualificar de «regal de Nadal lamentable» la plantada dels 14 consellers de l'oposició, reformistes i Andorra pel Canvi, durant la sessió informativa sobre l'acord monetari que l'Executiu està negociant amb la Unió Europea. El síndic va recordar que el Govern no tenia cap obligació de lliurar informació i que, en tot cas, els consellers podien haver fet totes les preguntes pertinents després de la intervenció del cap de Govern. Per tot plegat, Dallerès considera que «s'està arribat a una falta de diàleg i en certs moments a una falta de respecte» que mai havia vist a l'hemicicle de la Casa de la Vall.

El mateix debat que el 1994 / Pel que fa a les lleis fiscals, el síndic general va declarar que troba «estrany» que després que CR i PS vagin acordar els textos, Coalició Reformista digui que no hi votarà a favor «per elements que no tenen res a veure amb les lleis». També troba estrany que s'hagi pactat que fins que no hi hagi la llei de l'IVA, les altres no entrin en vigor. Tot i això, es va mostrar optimista i confiat que «el seny imperarà» i que hi haurà «algun element» que farà que la feina feta «no se'n vagi a la deixalleria».

En aquest sentit, va destacar que «estem discutint el mateix que el 1994», i que la reforma s'hagués pogut fer paulatinament i en un moment de bonança econòmica, mentre que finalment s'està fent en un moment de crisi i forçats per la comunitat internacional i la necessitat de canviar un model de creixement esgotat. De fet, Dallerès ja era síndic general a la legislatura 1993-1997, la primera després de l'aprovació de la Constitució, i va viure de primera mà les conseqüències de no diposar d'estabilitat política davant reformes claus com la definició d'un model tributari homologable al de la resta de països europeus que permetés garantir els ingressos de l'Estat i negociar convenis per evitar la doble imposició.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT