PUBLICITAT

Sessió de Comú

El Comú de la capital facilitarà noves ajudes d'habitatge per suplementar les de Govern

La iniciativa comunal es desprèn arran del marc immobiliari actual que no està afavorint a la classe mitjana

Per Paris Mameghani

La iniciativa comunal es desprèn arran del marc immobiliari actual que no està afavorint a la classe mitjana.
La iniciativa comunal es desprèn arran del marc immobiliari actual que no està afavorint a la classe mitjana. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

Tothom sap a hores d'ara que la greu crisi d'habitatge que travessa el país és el tema per referència que més preocupa i ocupa la palestra política i comunal. Tant és així, que durant la sessió del Consell de Comú d'Andorra la Vella tingut lloc aquesta tarda ha derivat en l'aprovació de l'ordenació reguladora de les prestacions en aquest afer pels residents de la parròquia. Un punt que s'ha aprovat per unanimitat i en el qual la consellera de Social, Joventut i Espai Ciutadà, Maria Nazzaro, ha recordat el seu context, assegurant que les ajudes que es van iniciar en 2005 en aquest sentit "es van donar en una situació del mercat immobiliari molt diferent de l'actual, el qual busca beneficiar als poders adquisitius més grans i que no es veuen suficients amb la dels pisos assequibles".

Per aquest motiu, Nazzaro ha concretat que l'objectiu d'aquestes noves ajudes és el de col·laborar en les despeses que puguin derivar de l'habitatge, com ara l'entrada a un nou habitatge de lloguer, el cost de l'arrendament, el cobriment puntual d'un deute o també l'abonament de la mensualitat de la hipoteca, així com d'equipaments bàsics sempre que sigui l'habitatge principal de la persona sol·licitant. "Més enllà de les ajudes i accions que aporta Govern, pensem que no n'hi ha prou. Per això, hem decidit tirar endavant aquestes prestacions per complementar l'esforç que s'està duent a terme amb l'administració principal, amb la finalitat d'oferir un cop de mà als ciutadans, les quals en cap cas volen suplir les existents", ha estipulat la consellera comunal. 

Sobre aquest punt, l'exconsòl de la parròquia i conseller de la minoria, David Astrié, qui avui se l'ha vist molt molest per la no comunicació del cònsol major en termes de facilitació d'informació, als quals s'ha remès a una falta de coherència i cohesió, ha reconegut per la seva part la bona iniciativa per votar "a favor d'uns punts crítics que toquen a l'habitatge". Tanmateix, la problemàtica que ha vist és que no sigui de benefici complet per la població, ja que segons Astrié "caldria elaborar un marc col·laborador perquè aquestes mesures puguin arribar a tos els destinataris i no només pels usuaris de la capital". A banda d'això, el conseller ha manifestat que li agradaria conèixer la durabilitat del mateix, tenint en compte que tindra "una certa durada".

Concreció pels habitatges del Cedre

Un altre de les ordres del dia tractades en la sessió d'aquesta tarda ha correspost a la ratificació del conveni entre el Comú i l'Executiu per a la cessió d'ús de la parcel·la de terreny situada al carrer del Cedre número 18, el qual té com a finalitat desenvolupar un nou edifici que garantirà l'aixecada d'una trentena de pisos de lloguer a preu assequible. Un punt al qual Astrié va referir-se recordant que durant els tres primers mesos del seu mandat al 2020, "no es va poder construït pràcticament res a partir de la pandèmia", fet que va aturar l'edificació de diferents projectes i que, més endavant, aquesta parcel·la arribés als dominis de Govern per a la construcció d'aquest edifici. 

Continuant la història del projecte, l'excònsol ha rememorat que passada la crisi del coronavirus, "es van posar en contacte amb els propietaris per escollir un immoble "que encara estava a mig construir", el qual és l'actual edifici del Cedre, i que s'estipulava que fos a preu competitiu. "Vam demanar tirar endavant el projecte, però per la situació del mercat no va ser possible", ha esmentat Astrié. A costa d'això, l'acord signat estableix que Govern es faci càrrec de la construcció de l'immoble, així com de la seva gestió durant una concessió de 40 anys, moment en el qual l'immoble tornarà a ser propietat del Comú.

Les Fonts de la Rotonda, sota millor control econòmic

En el marc del Consell de Comú s'ha aprovat una transferència de crèdit de 100.000 euros per millorar la captació de l'aigua de les fonts de colors de la Rotonda. Per això, el mandatari comunal, Sergi González, ha detallat posteriorment a la reunió que "hi havia una mala concepció de les captacions" i que s'ha volgut optimitzar el seu manteniment, el qual costa a la corporació uns 6.000 euros mensuals, ha detallat. "Hem tret un concurs amb un sistema que permet que l'entrada d'aigua sigui molt més cristal·lina, i es pugui omplir així el dipòsit per efectuar l'espectacle de les llums".

Altrament, González ha estipulat que aquest manteniment es va concebre a una empresa "amb unes clares regles del joc" que fan molt complicades les tasques i el que es busca és poder reduir costos "tant econòmics com d'hores". Al mateix temps, el cònsol ha felicitat l'empresa que duu a terme els treballs de manteniment, els quals són de "bastants hores" i que per aquesta raó "es tirarà endavant i traurà el màxim profit". 

Adjudicada la revisió del POUP i la xarxa d'aigua

Finalment, la sessió de consell comunal celebrada avui ha destapat que la societat Territoris XLM serà l’encarregada de la redacció de la revisió del Pla d’Ordenació i Urbanisme Parroquial (POUP) d’Andorra la Vella per un import de 330.000 euros. En aquest sentit, el cònsol major ha assegurat que l’oferta presentada per la citada empresa ha estat "la més ben valorada per la seva experiència", la qual també segueix els valors que el Comú pretén per a la revisió del Pla d'urbanisme, com "la sostenibilitat, la qualitat, la integració o la igualtat". 

Per la seva part, el conseller de la majoria Jordi Cabanes ha decretat que el concurs adjudicat fa uns dies per controlar la xarxa d'aigua de la parròquia de manera sostenible es posarà en marxa, en primer lloc, a la zona sud. Aquest terreny implica, segons ha precisat, des d'on es troba l'Estadi Nacional fins a Santa Coloma. D'aquesta forma, es tindran controlats de manera independent 14 sectors del territori, "que permetran una millor eficiència i que la connectivitat d'aigua sigui més operativa i fraccionada". Amb això, l'aigua no s'haurà de tallar completament.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT