PUBLICITAT

Catàstrofe DANA

Valencia Animals es desplaça per ajudar els refugis menys protegits

Es tracta d'un col·lectiu de 110 voluntaris que busquen visibilitzar i proveir els indrets amb més complicacions

Per Paris Mameghani

Cartell informatiu sobre la iniciativa d'un centenar de voluntaris andorrans per ajudar a les associacions animals.
Cartell informatiu sobre la iniciativa d'un centenar de voluntaris andorrans per ajudar a les associacions animals. | SOS Valencia Animals

Andorra s'està bolcant i molt en una causa que ja no és una qüestió local, sinó que afecta el cor de tots i cadascun dels ciutadans que ens trobem propers a la península. Però no ens podem oblidar que tot i que els humans pateixen, els seus animals de companyia també. El cas de la iniciativa particular que ha desenvolupat Valencia Animals és especialment interessant, ja que es tracta d'un grup de voluntaris andorrans que es mobilitza a les parts més afectades per enviar material als refugis i protectores animals que no són prou visibilitzades, sigui per la falta de recursos o manca de comunicacions en els seus indrets.

Val a dir que d'entre el centenar de voluntaris, s'han adherit associacions properes al sector com ARPA o Ronronejant, i que aquest grup de rescat prioritza viatjar als refugis menys visibilitzats que han sofert d'igual manera o inclús més les conseqüències de la catàstrofe natural que els refugis que han tingut més cobertura mediàtica. Una tasca valenta i altruista amb la qual València Animals posa a disposició de tothom cinc punts de recollida diferents en tres parròquies: la primera es pot dur a terme a la Perruqueria Canina Gosnet d'Encamp; la segona i tercera a Andorra la Vella a Hotel Les Fonts i a la botiga Bespoke Closet, i, en darrer lloc, a la Massana a la botiga Tibet i al Consultori Veterinari GERD.

És important mencionar que només s'accepta material físic. Els Bizum, d'altra banda, es poden enviar directament a les protectores animals amb qui el voluntariat es troba en contacte i totes resultaran anònimes. Cal destacar que el primer dels desplaçaments ja va tenir lloc ahir, però el grup de voluntaris tornarà als punts crítics els propers dies 15 i 16 de novembre, i acudint un dia més el 3 de desembre. València Animals resta en contacte en tot moment amb els responsables dels llocs afectats i, per aquest motiu, extreu una llista específica de les necessitats requerides per a cada refugi determinat, a través de la qual destaquen medicació concreta o aliments per tractar als animals malalts.

Sobre la creació del grup de WhatsApp de voluntaris, la vicepresidenta de l'Associació Rescatista i Protectista d'Andorra (ARPA), Laura Valero, comenta a EL PERIÒDIC que la iniciativa la va fundar una noia anomenada Amaia Ferrer en assabentar-se de la notícia. "Es va anar difonent a través de les xarxes socials i la iniciativa va començar a rebre molts voluntaris en poc temps. De fet, al grup de WhatsApp vam començar sent quatre voluntaris i ja som més de 150 els participants", destaca la responsable. 

Sobre el target del voluntariat, fa saber que es dirigeixen en especial a tots els refugis "que no han tingut ni veu ni vot a causa de no poder-se comunicar o per manca de visibilitat", un aspecte que ha derivat que no els hi arribin les ajudes pertinents. "Estem en contacte amb els responsables de cada refugi per demanar-lis què els hi cal, ja que s'han quedat sense res, la destrucció ha sigut d'una magnitut enorme, fet que ha provocat que molts animals s'hagin quedat sense casa o perduts", matisa Valero.

La situació d'aquestes mascotes és, per tant, "d'una certa complexitat i desorganització", ressalta, ja que a moltes d'elles ara se les "busca una llar d'acollida, mentre no es puguin reestructurar en un altre habitatge". S'evidencia així la falta de mà d'obra per a totes aquestes persones, de manera que Valencia Animals ha vingut per continuar sumant mans i efectius en el trassllat de material per a les diferents protectores i refugis afectats.

L'IPA també farà un enviament el dia 7

L’Associació Internacional de Policies a Andorra (IPA) ha impulsat una recollida de material per fer arribar a València per ajudar als afectats per la DANA. Així, la recollida se centralitza des del Servei de Circulació d’Ordino on es pot deixar el material necessari de les 08.00 a les 16.00 hores i fins a les 22.00 hores trucant abans al 163. Des de l'IPA sol·liciten materials com mascaretes, guants de treball, botes d’aigua, mitjons, rascles, cubells, pales, bolquers, empapadors, llet de nadó en brics, tovalloletes i medicaments.

Cal portar el material abans d’aquest dijous 7 de novembre, moment en què es farà el trasllat de tot el que s’hagi recollit en vehicles particulars fins a la zona zero de la DANA. Es tracta d'una recollida que s’ha coordinat amb altres organitzacions IPA d’Espanya que ja tenen un campament base a la població d’Aldaia i des d’on estan realitzant diferents accions d’ajuda. El comboi que viatjarà des d’Andorra estarà format per sis membres de l’associació, els quals es quedaran fins diumenge a la zona per netejar tota la zona. En la seva organització col·laboren el Comú d'Ordino, Materials Riba, farmàcia Genciana, Agisa i Marsupi.

Càritas impulsa diverses accions per a l'ajuda

Finalment, Càritas Andorrana ha endegat tres accions per respondre a l'emergència provocada per les greus inundacions a València. Així, la primera consisteix en una col·lecta econòmica extraordinària a totes les càritas parroquials per poder tenir la “traçabilitat” i el seguiment de l'aportació econòmica. La segona acció serà la sortida d'un camió de l’empresa Transports Areny que en els pròxims dies es dirigirà a la Ciutat de les ciències de València, on estan centralitzant tota l’ajuda material, mentre que una tercera acció serà, a llarg termini, poder posar en marxa alguna iniciativa que vingui proposada per Càritas Valenciana.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT