PUBLICITAT

Justícia amb esperit de Nadal

  • La notificació d'un parell de sentències va permetre l'alliberament de dos presos el matí del 24
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una de les sales de tribunal, vistes des del passadís de la seu de la Justícia Foto: ONA MORANTE

L'esperit de Nadal és per tot arreu i, fins i tot, ha arribat a la Justícia, de normal freda i imparcial. El matí del dia 24, es van notificar un parell de sentències del Tribunal de Corts que van permetre l'alliberament de dos presos. En el primer cas, es tracta d'un home d'origen incert, acusat –i finalment condemnat– per la creació i l'ús d'un passaport i d'un carnet de conduir falsos. Ara bé, tot i la condemna d'un any de presó per aquests delictes, i després d'haver complert quatre mesos de presó preventiva, el tribunal va estimar que és d'aplicació l'indult dels coprínceps del 8 de setembre passat, motiu pel qual J. J. va ser posat en llibertat. En el segon cas, es tracta d'un noi processat per un delicte de lesions, condemnat a quatre mesos de presó ferma, que ja ha complert com a presó preventiva.

Ningú no té gaire clar qui és, en realitat, J. J. L'home, suposadament originari d'Azerbadjan i resident a Pamiers (França), va ser controlat per la Policia el mes d'agost passat, a la duana de Porta. Després de les comprovacions pertinents, i dels dubtes que va generar la seva identitat, J. J. va ser detingut.

El dia de la vista oral, l'advocat de la defensa va recordar que, en aquells moments, l'home no duia el passaport en qüestió –un document fals pel qual ja va complir pena de presó a França. Pel seu cantó, el processat, assistit per una intèrpret que traduïa al rus, va explicar que els problemes d'identitat tenen a veure amb la relació amb el seu país, motiu pel qual va sol·licitar asil polític a França.

Sigui com sigui, la sentència del Tribunal de Corts el condemna efectivament per un delicte major de «creació i ús de document públic inautèntic» (el passaport) i també per un delicte menor de «creació i ús de document privat inautèntic». Encara que la pena imposada és d'un any de presó ferma i l'expulsió del Principat per un període de quinze anys, el mateix tribunal va considerar que se li podia aplicar l'indult dels coprínceps i, per tant, J. J. va ser posat en llibertat el mateix 24, vigília de Nadal.

Lesions en una discoteca

L'altra persona que va ser posada en llibertat és un jove que, el mes d'agost passat, va agredir una noia en una discoteca d'Andorra la Vella i, amb un got trencat, li va fer un tall profund a la cara. Si bé el Tribunal de Corts el va acabar condemnant per un delicte de «lesions causades fent ús d'un mitjà perillós», el fet és que la pena només contempla quatre mesos de presó ferma, equivalents als quatre mesos que el noi havia estat al centre penitenciari en concepte de presó preventiva.

El dia de la vista, la víctima –que el 24 també va assistir a la notificació de la sentència– va dir que perdonava l'agressor i, tot i reconèixer que això la podia perjudicar, va declarar que tothom es mereix «una segona oportunitat». Entre les seqüeles que li han quedat d'aquella nit, la noia té una cicatriu a la barbeta, pendent d'una operació d'estètica.

La pena obliga el noi a pagar 4.900 euros en concepte de responsabilitat civil, a més del que costi l'operació, i 1.204,40 euros a la CASS.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT