PUBLICITAT

Els joves guanyen terreny

  • La FIS va publicar dijous l'actualització dels rànquings i hi ha un equilibri general entre els corredors de la FAE
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La família de l'esquí nacional amb el gruix dels corredors i el cos tècnic, reunida com cada any per a les festes de Nadal, ahir al sector Grau Roig de Grandvalira. Foto: TONY LARA

La temporada d'esquí per als corredors de la Federació Andorrana d'Esquí (FAE) és llarga i sacrificada com poques, però quan arriba el Nadal, cada any, l'entitat que presideix Albert Coma aplega tots els seus efectius al Principat per celebrar junts el Nadal i perquè tothom pugui fer una pausa en aquestes dates tanassenyalades i passar la nit més especial de l'any al costat dels seus.

La família de la FAE es va reunir ahir al sector de Grau Roig, un dia després que sortís publicada l'actualització del rànquing de la Federació Internacional (FIS). És, per tant, un moment idoni per fer un balanç de com han anat els dos primers mesos de competició d'aquesta temporada 2012. «Ha començat bé per a la majoria i esperem que acabi millor», va indicar al respecte el director tècnic de la FAE, Carles Visa.

I destaca, com ha de ser, la millora dels més joves sobretot en l'alpí, que a poc a poc van pujant posicions i van rebaixant les puntuacions personals en la majoria de les disciplines. Entre els més veterans hi ha més o menys un equilibri.

En surf de neu Lluís Marín, que no competeix dels del passat 18 d'abril a Sils (Suïssa) per la lesió que va patir en la pretemporada a Saas Fee, ja està molt a prop d'iniciar el contacte amb la neu.

En esquí de fons i freestyle els moviments importants començaran a partir d'ara tot i que Francesc Soulié ja ha fet alguna cosa del campionat de França igual que la seva germana Laura en l'IBU CUP de biatló.

 

SURF DE NEU

Marín reiniciarà els entrenaments en breu

Lluís Marín ja està visualitzant per enèsima vegada la llum al final del túnel. Aquesta vegada suma ja vuit mesos i escaig que no competeix, quan va ser desqualificat a l'abril en un paral·lel del Nacional suís a Sils.

Les seqüeles de la caiguda que va patir a Saas Fee a principis de l'octubre ja és pràcticament història. La setmana que ve se sotmetrà a una última ressonància magnètica per veure com ha evolucionat la lesió però tot apunta a que rebrà l'alta mèdica i podria reiniciar els contactes amb la neu fins i tot abans de l'any nou.

L'accident de Marín a Suïssa van fer miques tota la preparació que estava duent a terme de cara a la campanya 2010-2011. Va ser un pal dur íssim per al surfista andorrà ja que el principal objectiu eren els Mundials que es disputaran a la Molina el 17 i el 18 del gener vinent i amb gairebé tota seguretat no podrà ser-hi. No obstant això Carles Visa va assegurar: «Ara ja està millor, més animat. Sap que d'aquí a poc podrà tornar a treballar amb normalitat i això és una alicient per a ell després de dos mesos molt complicats».

El director tècnic va reiterar que a poc més de dues setmanes per a la gran cita a la Molina, Marín difícilment arribarà en les millors condicions físiques. Continua sense aventurar-se a dir que el representant andorrà serà baixa als Mundials però el cert és que tothom és partidari de que hi vagi si realment està bé de forma i no hi ha temps material.


FREEESTYLE

Aleix i Jordan esperen a l'any vivnent

Aida Aleix i Scott Jordan són aquesta campanya els únics representants en una branca d'estil lliure que s'ha quedat buida sense els germans Joel i Noah Albaladejo. Tots dos són encara molt joves, menors de 17 anys i amb un futur esperançador.

La temporada en el freestyle, però, no començarà a tenir vida fins el gener i de moment tots dos estan en la recta final de la pretemporada amb Guy Díaz per continuar creixent en una disciplina que en els darrers anys està tenint més sortides que entrades.


ESQUÍ DE FONS

Francesc Soulié millora en esprint

Francesc Soulié va ser un dels pocs, sinó l'únic, que no va poder fer-se la fotografia en família amb la resta de corredors i integrants de cos tècnic de la FAE. El número u en esquí de fons té a finals d'any una de les proves que més li agraden de la temporada, el sacrificat Tour de Ski que organitza la FIS i es troba a França ultimant la preparació.

Soulié va començar a competir aquesta temporada fa dues setmanes amb tres proves de la Copa del Món que l'han afectat de manera lleugerament negativa en el rànquing. En distàncies llargues té 1,27 punts més que quan va començar el curs: 80, 12 punts que el fan ser el 502è del rànquing quan al 2008 havia arribat a ser el 198 del món. En esprint, per contra, ha millorat quatre punts i passa a tenir-ne 140,09, tot i que en la classificació ha perdut 19 llocs i es troba ara el 563è. Els germans Cerni i Guillem Cairat, i Oriol Gasset encara no han fet res de la FIS.


BIATLÓ

Laura Soulié pot donar més de sí

La representant en biatló, Laura Soulié, ja ha fet algunes proves de la IBU CUP aquesta temporada tot i que encara no està al nivell del final del curs passat. Va acabar com la 8a en la general (i la 93a en la Copa del Món) i ara està la 17a, però en una línia ascendent tot i que no està fina en el tir. La corredora tricolor és la 16a en esprint a la IBU Cup i la 5a en puntuació individual.


ALPÍ MASCULÍ

Salt qualitatiu de Nil Ruiz en eslàlom

La magnífica actuació de Nil Ruiz en el primer eslàlom que va fer a Funesladen a principis d'aquest més és la millora més considerable dels sis corredors d'aquesta branca. El número tres masculí ha donat un enorme salt qualitatiu en rebaixar la puntuació en aquesta disciplina de 55,24 a 34,54 i en pujar del 1.299è lloc del rànquing al 597. Poc més del doble. Per contra en descens té un ínfima empitjorament equilibrat amb la mínima millora en gegant i supergegant.

Destacar també l'augment general de Marc Oliveras. En descens no ha fet proves i manté els 63,44 punts però puja vuit llocs per passar a ser el 365è del rànquing; en eslàlom ha millorat 2,40 punts per passar a tenir-ne 59,82 i puja 23 llocs en el rànquing per ser el 1.542, cosa que també ha afectat en la supercombinada per ser el 777è tot i que encara pot millorar més en aquestes dues disciplines. De gegant, el seu fort, no n'ha fet i pateix una petita baixada per ser el 830 del món.

El número u, Roger Vidosa, només ha millorat en la supercombinada milorant la puntuació en 5,67 que el fan ficar-se entre els 130 millors del planeta. En la resta té petites davallades: en descens i gegant no ha corregut i ha perdut tres llocs per ser el 251è i el 231è, respectivament i en eslàlom ha baixat 29 posicions per ser el 325 malgrat que només ha augmentat en 0,95 la mitjana de punts (25,54).

Kevin Esteve millora en eslàlom gràcies al tercer i quart lloc aconseguits a Funesladen però té una petita davallada en descens –es va retirar a Val Gardena en la Copa del Món- i en eslàlom –desqualificat en les dues proves a Funesladen– però no perd massa posicions: 278è en descens, 557è en eslàlom, 655 èen gegant, 345è en supergegant i 240è en supercombinada.

Pel que fa als més joves, tots dos milloren. Ferran Huertas destaca en eslàlom, disciplina en la qual puja 322 llocs per ser el 1786. Pallàs també ha millorat en eslàlom, al qual és el 1.996è.


ALPÍ FEMENÍ

Juàrez va a l'alça en eslàlom i gegant

Sophie Juárez continua potenciant la competició en l'eslàlom i el gegant i ho ha notat considerablement. En descens ha tingut una baixada considerable per culpa de la supercombinada de Hemsedal, a la qual va ser desqualificada, i ha perdut gairebé sis punts en la mitjana i 80 llocs per passar a ser la 934. En gegant, però, s'ha ficat entre les 500 millors del món. Ha baixat la mitjana en poc menys de sis punts (38,13) i millora en el rànquing de la posició 601 a la 494. Em eslàlom ha tingut la mateixa millora en la mitjana de punts (39,28) però això no s'ha vist tant reflectit en la classificació: era la 585 i ara la 550 del món. En supergegant i supercombinada el descens és mínim: la 373 e nla primera amb 60,01 punts i la 171a en la segona amb 53,56. En línies generals, per tant, el progrés és notori.

Mireia Gutiérrez, que compleix la vuitena temporada en el calendari internacional de la FIS, ha patit fins a set desqualificacions de les quinze curses que ha fet en els dos primers mesos de competició, però això no l'ha perjudicat gaire ni en els punts ni en les classificacions. Ni molt menys. De fet ha millorat en gairebé tot. Augmenta tres dècimes en descens (31,45 punts) i perd quatre llocs però es manté en el top-100. També millora en nou dècimes al supergegant (40,35) i baixa vuit llocs per ser la 199. En eslàlom també millora els punts (2,36 més per passar a tenir-ne 17,95) tot i que només una posició per ser la 156. En el gegant, que no n'ha fet, es manté amb 26,16 i baixa catorze llocs per ser la 262 i en la supercombinada sí que nota un increment important: guanya 3,48 punts per situar-se en 44,03 i puja 19 posicions per passar a ser la 109 del món i amb previsió de millorar per mirar d'entrar també en aquesta disciplina com una de les 100 millors del món.

Per últim Carla Altimir, que viu la tercera temporada en la FIS malgrat tenir només 17 anys, continua un any més sense fer curses de descens, cosa per la qual no ha entrat en rànquing ni en aquesta disciplina ni en la supercombinada. La velocitat, el seu fort, és el que més l'ha perjudicat en empitjorar 2,78 punts per tenir 70,21 i ha perdut 108 posiciós per caure al 1.352è lloc. En eslàlom, per contra, ha millorat més de quatre punts i ara en té 87,09 que la fan ser la 1.716. Les dues cares noves, Carmina Pallàs i Sara Raméntol, encara no s'han estrenat a la FIS.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT