PUBLICITAT

Els Govern apujarà 83 cèntims tots els paquets de tabac

  • Amb la mesura l'Executiu passarà de recaptar 60 milions d'euros anuals a 127
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Tabac a la venda en un establiment comercial. Foto: TONY LARA

El Govern, reunit en Consell de Ministres, va decidir ahir apujar el preu del tabac. En concret, seran 0,80 cèntims el que s'encariran tots els paquets de tabac, tan si és ros o negre i siguin de la marca que siguin. Amb tot, el preu mitjà d'un paquet passarà dels 2,18 euros actuals als 3,01.

L'encariment de les tarifes es realitzarà a partir de la modificació de la llei d'impostos especials i s'entrarà en caràcter d'urgència a Sindicatura perquè sigui debatuda properament al Consell General. A més dels paquets de tabac també es veurà afectat per la mesura el tabac per a pipa o de picadura (per a paper de tabac). En aquest darrer cas la crescuda encara serà més pronunciada ja que l'encariment s'ha fixat en el 94%. És a dir, si abans el sac de 50 grams costava 2,19 euros, ara costarà 4,50. El preu dels cigars, en canvi, no variarà.

El portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, va informar que el motiu de la mesura tenia diverses justificacions. Per una banda, per lluitar contra les activitats il·lícites relacionades amb el contraban. També en aquest sentit, i partint l'avinentesa mantinguda amb els països veïns, l'encariment limitarà els diferencials actuals. En el cas d'Espanya hi ha 1,70 euros de diferència per paquet. A partir d'ara la diferència serà de 0,90 cèntims. En percentatges, si fins ara el diferencial era del 44%, amb l'aprovació de la modificació de la llei passarà a ser del 23%. La postura del Govern ha partit, va explicar Bartolomé, «d'ajustar la pressió fiscal però mantenint el diferencial atractiu amb la resta de països». El Govern no tem la reacció contrària del sector, segons va informar Bartolomé, ja que el diferencial «continuarà sent elevat i fins i tot podria ampliar-se properament si els estats decideixen tornar a pujar preus».

Finalment, el tercer motiu justificat pel Govern és la situació de les arques estatals. Un cop s'aprovi la mesura el Govern preveu uns ingressos extra de 67 milions d'euros. Es tracta d'una quantia «importantíssima», tal i com va reconèixer Bartolomé, i més tenint en compte que aquest any l'Executiu ha ingressat aquest any 60 milions d'euros per aquest concepte. És a dir, la recaptació l'any vinent serà més del doble que la del 2010, situant-se prop dels 130 milions d'euros, tal i com va exposar el portaveu del Govern.

Amb aquesta modificació de tarifes la pressió fiscal sobre el tabac es veurà incrementada del 65% al 75%, ja que sobre el preu de 3,01 euros, 2,26 euros és càrrega tributària.

registre per a viatjants/ Durant la sessió de Consell de Ministres celebrada ahir també es va acordar la creació d'un registre per a les persones que viatgin a l'estranger de manera temporal. La inscripció serà voluntària, i servirà per tenir actualitzada la base de dades dels ciutadans que es troben a l'exterior. L'objectiu és poder oferir un millor servei i ajuda en cas d'emergències o catàstrofes naturals.

En els llocs on el Ministeri no pogués actuar directament a través de les representacions diplomàtiques pròpies, es preveu facilitar les dades als ministeris francès o espanyol perquè prestin assistència consular als andorrans.

També en referència al ministeri d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals, el Govern va acordar ahir l'aprovació de la ratificació del Conveni de les Nacions Unides contra la delinqüència organitzada transnacional, signat l'any 2000.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT