PUBLICITAT

El Síndic demana un mecanisme per desbloquejar casos d'empat

  • Dallerès assenyala que caldria sempre «disposar d'un pressupost, encara que sigui de mínims»
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
A dalt, el Síndic general, Josep Dallerès, durant la sessió tradicional de Sant Tomàs celebrada ahir a la Casa de la Vall.
Foto: TONY LARA

El Síndic general, Josep Dallerès, va afirmar ahir en el marc de la tradicional sessió de Sant Tomas que el Consell s'hauria de dotar de «mecanismes per disposar d'un pressupost, encara que sigui de mínims, per casos d'empat com l'actual». D'aquesta manera, el dirigent de la cambra parlamentària va especificar que seria necessària una «modificació del reglament del Consell General» per possibilitar, a més, una sortida als «empats en l'elecció del cap de Govern», entre d'altres punts.

De fet, Dallerès va fer referència a aquesta legislatura com a el primer cas en què s'ha constatat clarament aquesta necessitat i va advertir que allò que ha passat una vegada «pot tornar a produir-se» en un futur no molt llunyà. La modificació del reglament hauria de servir també, segons el Síndic, per regular els procediments davant les iniciatives legislatives populars com la proposició de llei per fer front al tabaquisme passiu ambiental, recentment acceptada a tràmit parlamentari, un fet que va situar com a una de les dues iniciatives legislatives destacades, juntament amb la modificació que va permetre adaptar el reglament del consell a les noves dependències recentment finalitzades.

Per tal de tirar endavant aquesta reforma per donar viabilitat a casos com l'esmentat, Dallerès va assenyalar que cal «un clima d'assossegament que no hem tingut en els mesos previs», en referència a les tensions amb ApC que van tenir a principis de la legislatura el punt més àlgid. A més, va concretar el Síndic, cal també «un estudi tècnic» per comprovar-ne el desplegament.

Valoracions divergents dels grups / A propòsit d'aquesta iniciativa, els presidents dels grups parlamentaris van articular valoracions divergents. Mentre que el socialdemòcrata Francesc Rodríguez va recordar que aquesta proposta es va posar sobre la taula a principis de la legislatura i va explicitar la seva «adhesió» a la proposta, des del grup reformista, Joan Gabriel va mostrar-se molt crític amb Dallerès i va advertir que «no es pot acusar a les regles de la falta de cintura de les persones».

Així, el reformista va interpretar la proposta com un intent de «governar en minoria» i va assenyalar: «14 de 28 són 14, i no pas 15». En aquest sentit, Gabriel va recordar la proposta que va realitzar en qualitat de Síndic l'anterior legislatura, quan va plantejar el debat sobre eliminar el vot d'aquesta figura a la cambra per tal de donar «més tranquil·litat a la presidència. El líder de la oposició va instar finalment al PS a «deixar de confondre» i tenir «més respecte cap a les persones».

Des d'ApC, el seu president, Eusebi Nomen, va assenyalar que tot reglament s'ha d'anar «treballant» amb el pas dels anys i es va mostrar obert a estudiar la reforma. ApC no va descuidar l'ocasió per recordar que, en cas que no s'haguessin abstingut en la segona votació per a permetre la investidura de Jaume Bartumeu, hagués calgut «un any més amb l'anterior cap de Govern», és a dir, Albert Pintat.

En termes més generals, Dallerès va manifestar que reformes com la plantejada són «necessàries» per tal d'«aplanar el camí» de la governabilitat i evitar aquells fets que puguin motivar «discussions» més enllà de les sorgides per la pròpia dinàmica ideològica dels grups.

 

Per a més informació consulti l'edició en paper.

 

A MÉS A MÉS:

Nomen s'encara amb López i l'empenta en tres ocasions

CR reafirma el seu ultimàtum, que fa perillar la reforma fiscal



 



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT