PUBLICITAT

La FAAD reclama la necessitat de crear una llei de la dependència

  • L'entitat justifica la demanda pel «preocupant» augment de persones sense les necessitats bàsiques cobertes
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una persona de la tercera edat a la seva llar. Foto: JULIO CARBÓ

El preocupant augment de casos al país de persones majors de 65 anys o amb discapacitats que no tenen garantides les necessitats bàsiques universals, ha portat a la Federació Andorrana d'Associacions de persones amb Discapacitat (FAAD) a reclamar l'elaboració d'una llei de la dependència. L'entitat recolza aquesta reclamació pels casos constatats però també per les rebaixes que els comuns comencen a aplicar en les subvencions de serveis socials. La llei garantiria un suport econòmic paral·lel a unes pensions de la seguretat social que són insuficients, segons va exposar ahir Lluis Ramon Samper, president de la FAAD.

L'entitat considera que el Govern té l'obligació de concretar una llei d'aquestes característiques, tenint en compte els tractats internacionals de l'ONU als que s'ha adherit i relacionats amb la defensa dels drets humans. I la demanda parteix de la constatació que hi ha franges de població, entre les quals persones de la tercera edat i persones amb alguna discapacitat, que presenten «carències importants», segons va assegurar Rosa Sorribes, vocal de la FAAD. Samper va informar que aquestes persones «no volen ser institucionalitzades» i que tenen dret a viure a les seves llars. Però la pensió no els arriba, ja que en aquest país «has de ser molt pobre perquè t'ajudin o molt ric per poder pagar-te els serveis», va opinar.

El Partit Socialdemòcrata, per la seva part, també es conscient que cal actuar d'alguna manera per frenar la problemàtica. El primer secretari del PS, Ferran Goya, durant la compareixença d'aquest dilluns per fer balanç de l'any del Govern, va reconèixer que calia fer més accions per actuar en problemes socials i minories, així com va exposar la necessitat de crear un cens de discapacitats.

Pel que fa al perfil d'aquesta llei de la dependència reclamada per la FAAD, cal que es distanciï de l'elaborada per països veïns ja que, segons Samper «ho han fet molt malament».

barreres burocràtiques / D'altra banda, des de la FAAD van denunciar les barreres que posen les administracions públiques a l'hora de sol·licitar un ajut econòmic, el retorn d'una quantia o d'altres tràmits relacionats amb la salut pública i el treball.

En el cas del Govern, per exemple, Samper va criticar que tot i el nombre actual d'ajudes ofertes aquestes no arriben correctament a les persones discapacitades, «perquè l'assistenta social no ho sap explicar o perquè les persones, algunes d'elles amb malalties mentals, no ho entenen».

Sorribes també van posar l'exemple de la CASS, que no ofereix «massa col·laboració i cada vegada és més difícil» concretar tràmits burocràtics que necessiten fer aquestes persones. La vocal de l'entitat va assegurar que l'actual mecanisme «no és àgil».

Amb tot, però, la Federació d'Associacions de persones Discapacitades confia que el treball iniciat des del Govern amb la pròpia CASS per agilitzar i millorar la sanitat permeti reduir les barreres actuals que separen a les persones necessitades de les ajudes socials. Samper va posar com a exemple l'aplicació de les noves tecnologies a partir de la recepta electrònica o l'aplicació de l'historial compartit entre especialitats mèdiques. «S'està anant pel bon camí», va opinar el president.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT