Salut mental
Salut amplia el conveni de col·laboració amb l'UdA per oferir formacions en salut mental
El nou tractat recull la realització d'un programa específic en matèria de salut mental dirigit als cossos especials.
En el marc del Pla integral de salut mental i addiccions (PISMA), el Ministeri de Salut i la Universitat d’Andorra (UdA) han decidit ampliar el conveni de col·laboració per a la realització de formacions en matèria de salut mental i addicions dirigides als agents comunitaris i socials. Amb la voluntat de respondre a la demanda existent, el nou conveni, signat aquest dimarts entre la ministra de Salut, Helena Mas, i el rector de l’UdA, Juli Minoves, té com a novetat la realització d'un programa específic en matèria de salut mental dirigit als cossos especials.
Concretament, s’oferiran dues edicions del curs amb continguts específics per a agents del cos penitenciari, de bombers, de policia, de duana i de banders, com també per a d’altres professionals de cossos de seguretat (protecció civil, agents de circulació, seguretat privada, etc.). En aquest cas, la formació posarà més l’èmfasi en el maneig de situacions de crisi i alteracions conductuals.
D’altra banda, les dues institucions han decidit realitzar dues edicions més del curs dirigit a agents comunitaris i socials (la sisena i la setena) per respondre a la gran demanda que hi va haver en les edicions anteriors, desenvolupades durant els cursos 2022-2023 i 2023-2024, amb un total de 112 persones matriculades. Aquest alt nombre d’inscripcions és un indicador d’una societat solidària i inclusiva i de l’interès i necessitat de coneixement que genera la salut mental fora del sistema de salut.
Els cursos tenen una càrrega d’1,5 crèdits europeus i consten de 24 hores lectives presencials. El Ministeri de Salut subvenciona els estudis en un 80% del preu, per tal d’incentivar la formació i facilitar l’accés a la formació en aquest àmbit. La sisena i setena edicions del 'Curs d’actualització en Salut mental i addiccions per a agents comunitaris i socials' es desenvolupà a l’octubre de 2024 i al març de 2025, respectivament, mentre que la primera i segona edicions del 'Curs d’actualització en maneig de situacions de crisi i alteracions conductuals per a agents de cossos especials i de seguretat' es faran al gener i al maig de 2025. Les preinscripcions restaran obertes a la web de l’UdA.